Suomea uhkaa taantuma – bruttokansantuote painui pakkaselle loppuvuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomea uhkaa taantuma – bruttokansantuote painui pakkaselle loppuvuonna

Taantuman uhka on todellinen, sillä koronavirusepidemia on leikkaamassa talouskasvua kuluvalla vuosineljänneksellä.

Taantuman uhka on todellinen, sillä koronavirusepidemia on leikkaamassa talouskasvua kuluvalla vuosineljänneksellä.

Julkaistu: 28.2. 8:39

Suomen bruttokansantuote supistui loka-joulukuussa 0,7 prosenttia heinä-syyskuuhun verrattuna.

Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 1,0 prosenttia. Viimeisellä vuosineljänneksellä kasvu hidastui, sillä työpäiväkorjattu bkt kohosi vain 0,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vahvinta kasvu oli toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä.

Loka-joulukuussa bruttokansantuote pieneni kuitenkin 0,7 prosenttia heinä-syyskuuhun verrattuna. Talouden katsotaan olevan taantumassa, jos bkt supistuu kahdella vuosineljänneksellä peräjälkeen.

Loka-joulukuun lukujen perusteella taantuman uhka on todellinen, sillä koronavirusepidemia leikannee talouskasvua kuluvalla vuosineljänneksellä.

Tilastokeskus korjasi heinä-syyskuun lukemia selvästi alaspäin. Tarkentuneiden tietojen mukaan bkt kasvoi 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 1,9 prosenttia vuoden takaisesta. Alkuperäiset luvut olivat 0,7 prosenttia ja 2,2 prosenttia.

Vienti lisääntyi loka-joulukuussa 8,2 prosenttia ja tuonti väheni 0,7 prosenttia vuoden takaisesta. Yksityinen kulutus kasvoi, mutta investoinnit ja julkinen kulutus supistuivat.