Eläkkeelle jääminen myöhentyi selvästi – vanhuuseläkeläisiä tuli 10 prosenttia vähemmän - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eläkkeelle jääminen myöhentyi selvästi – vanhuuseläkeläisiä tuli 10 prosenttia vähemmän

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Julkaistu: 27.2. 9:44

Eläkkeelle jääminen myöhentyi viime vuonna selvästi, kertoo Eläketurvakeskus.

Eläkkeelle siirryttiin viime vuonna keskimäärin 61,5-vuotiaana, mikä on yli kaksi kuukautta myöhemmin kuin toissa vuonna.

Eläketurvakeskuksen mukaan vanhuuseläkkeelle siirtyi viime vuonna 44 500 henkilöä, mikä on lähes 10 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018.

Eläkeuudistuksessa sovittu vanhuuseläkeiän alarajan korottaminen on nostanut keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää ja vähentänyt vanhuuseläkkeelle siirtyneiden määrää.

Keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä on noussut vuosituhannen alusta 2,7 vuotta. Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2025 työeläkkeelle siirryttäisiin keskimäärin 62,4 vuoden iässä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että eläkkeellesiirtymisiän nousulle asetettu tavoite voidaan saavuttaa, koska vanhuuseläkkeelle jäädään yhä myöhemmin. Huolestuttavaa on kuitenkin uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrän nousu, kertoo Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto tiedotteessa.

Lisää nuoria naisia työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle jäi viime vuonna 20 300 henkilöä, 400 henkilöä enemmän kuin vuonna 2018.

– Valitettavasti nuorten naisten työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen näyttää yleistyneen, Kannisto sanoo.

Viime vuonna vanhuuseläkkeen alaikärajan saavuttivat vanhimmat vuonna 1956 syntyneistä. Heidän alin vanhuuseläkeikänsä on kolme kuukautta edeltävää ikäluokkaa korkeampi, 63 vuotta ja 6 kuukautta.