Petteri Järvinen: Suomalaisilta huijattiin kryptovaluutalla jopa 50 miljoonaa: ”He uskoivat täysin, mitä rikoksesta epäilty kertoi”

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan on käsittämätöntä, miten suomalaisilta voitiin huijata jopa 50 miljoonaa euroa ilman rikostutkintaa. Järvinen patistaa poliisia OneCoin-tutkintaan.

Petteri Järvisen kirja Onecoin – Suuri bittirahahuijaus julkaistaan tänään keskiviikkona.

26.2.2020 6:15

– Toivon, että minä en enää joudu tällaisia selvittelemään, sanoo tietokirjailija Petteri Järvinen.

Järvisen mukaan hänen tänään keskiviikkona ilmestyvä kirjansa Onecoin – Suuri bittirahahuijaus (Docenco 2020) on kirjoitettu ”kansalaisvelvollisuudesta”.

– Kyllähän minä tämän kirjankin olen tehnyt sen takia, että viranomaiset ottaisivat nämä tapaukset haltuunsa, Järvinen kertoo.

– Tämä on vienyt minulta tavattomasti henkilökohtaista työaikaa, olen käyttänyt tähän rahaa ja ollut monta kertaa turhautunut viiden vuoden aikana, kun mitään ei tapahdu.

Vuonna 2014 julkaistu OneCoin-virtuaalivaluuttaa saavutti Suomessa melko paljon huomiota. Valuutan perustanut yhtiö lupasi sille huimaa arvonnousua bitcoin-valuutan tapaan, vaikka OneCoinia ei voinutkaan käyttää julkisesti. Valuutan perustaja, bulgarialainen Ruja Ignatova taas antoi haastatteluja jopa Ylen uutisille.

Sijoitustuotteiden sääntelyä kiertääkseen yhtiö myi virallisesti verkosta ja kirjoista kopioituja eri hintaisia ”koulutuspaketteja”, joiden ohessa annettiin mahdollisuus OneCoin-kolikoihin.

Yrityksen väitteet ja toiminta herättivät toki myös viranomaisten epäilykset, mutta tutkinta ei edennyt esitutkintaa pidemmälle.

– He uskoivat täysin mitä rikoksesta epäilty itse kertoi, ja jäivät odottamaan. Ja kun mitään ei tunnu tapahtuvan, he unohtavat koko jutun, Järvinen puuskahtaa.

Järvinen sen sijaan jatkoi OneCoinin käsittelyä blogissaan, jonka kirjoituksista uusi kirja on osittain koottu.

Hänen mukaansa suomalaiset ovat sijoittaneet OneCoiniin 25–50 miljoonaa euroa, ja Suomesta on ostettu ainakin kuusi yli sadan tuhannen euron ”koulutuspakettia”, eli OneCoin-sijoitusta.

Osa OneCoin-sijoituksista on tosin tullut takaisin Suomeen verkostomarkkinointina levitetyn hankkeen suomalaisille vetäjille.

– Olen kuullut tarinoita, joita pidän uskottavina, että Suomenkin kaverit ovat kantaneet rahaa muovipussissa maasta ulos. Kansainvälisillä johtajilla on ollut miljoonia piilotettuna rahavöihin ja matkalaukkuihin, Järvinen kertoo.

Yhdysvalloissa syyttäjä on arvioinut, että maailmanlaajuisesti rikoshyöty on ollut noin 3,4 miljardia euroa. Järvisen mukaan todellinen luku saattaa olla jopa moninkertainen.

– Miten joku voi kadottaa 4 miljardia, ehkä jopa 15, ilman että kukaan pystyy puuttumaan siihen? Se on ihan käsittämätöntä.

OneCoin lupasi alussa muun muassa omaa pörssiä, jossa OneCoin-yksiköitä voisi vaihtaa viralliseksi rahaksi sekä luottokorttia, jonka avulla OneCoin-ansioilla voisi tehdä ostoksia todellisella valuutalla.

Arkistokuva vuodelta 2016, jolloin OneCoin Finlandin verkkosivut vielä toimivat. Sivusto on sittemmin sulkeutunut.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin mikään OneCoinin lupauksista ei ole käynyt toteen. Useiden maiden viranomaiset ovat kieltäneet yhtiön toiminnan.

Ruja Ignatova katosi yllättäen syksyllä 2017 vieden ilmeisesti mukanaan noin 500 miljoonaa euroa. Myös monet muut yhtiön johtajat ovat äkillisesti jättäneet OneCoinin.

Rujan paikan organisaatiossa ottanut veli Konstantin Ignatov pidätettiin Yhdysvalloissa vuoden 2019 maaliskuussa.

Pidätyksen jälkeen Yhdysvaltojen oikeusministeriö julkaisi tiedotteen, joka sisälsi muun muassa otteita OneCoin-virtuaalivaluutan perustajien ja johtajien välisistä sähköposteista.

– Me emme oikeasti louhi - mutta kerromme ihmisille paskaa, kirjoittaa Ruja Ignatova vuonna 2014 OneCoinin toiselle perustajalle, joka ilmeisesti on Sebastian Greenwood.

Vuonna 2016 Greenwood kutsui eräässä toisessa viestissään OneCoin-sijoittajia idiooteiksi.

Kaikesta huolimatta Suomessakin on vielä niitä, jotka luottavat OneCoiniin.

– He keskustelevat salaisessa Facebook-ryhmässä, johon minulla ei ole pääsyä, Järvinen toteaa.

– Kun olet tarpeeksi syvällä jossain ja samanmielisten ympäröimänä, niin mikään fakta ei saa ihmisen mieltä muuttumaan.

Verkostomarkkinointi, jolla OneCoiniakin levitettiin, on Järvisen mukaan kuin tehty huijauksiin, sillä se tekee uhreistakin syyllisiä, jotka eivät halua tehdä rikosilmoitusta.

OneCoinin taru ei ole vielä täysin lopussa. Konstantin Ignatovin oikeudenkäyntiä on jostain syystä lykätty Yhdysvalloissa. Ruja Ignatovan liikkeistä taas ei ole tietoa yli kahteen vuoteen.

Kateissa on myös Greenwood, joka ilmeisesti karkoitettiin Thaimaasta Yhdysvaltojen nostamien syytteiden takia, mutta jota ei myöskään ole merkitty Yhdysvaltojen viranomaisten pidätysrekistereihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?