Auton latauspisteestä käyty riita maksoi taloyhtiön osakkaalle 13 000 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Auton latauspisteestä käyty riita maksoi taloyhtiön osakkaalle 13 000 euroa

Kuvituskuva
Julkaistu: 19.2. 15:59

Kiista hybridiauton latauspisteestä tuli kalliiksi osakkaalle.

Osakkeen omistajan ja taloyhtiön välille syntynyt riita hybridiauton latauspisteestä tuli osakkaalle kalliiksi. Asunnon omistaja peruutti nostamansa oikeusjutun, mutta se ei pelastanut häntä oikeuskuluilta ja maksettavaa tuli lähes 13 000 euroa.

Helsinkiläinen taloyhtiö antoi 2014 yhdelle henkilölle hybridiautonsa latausluvan. Ehtona oli, että hän ostaa sähkön taloyhtiöltä, käyttää olemassa olevaa pistorasiaa ja maksaa arvioidun kulutuksen perusteella.

Taloyhtiön yhtiökokous päätti pari vuotta sitten ryhtyä perimään latauksesta kiinteää kuukausihintaa sähkön kulutuksesta riippumatta. Lataajan oli lisäksi kustannettava oma pistorasia.

Kanteen nostanut osakas piti tilannetta kyseenalaisena ja epäselvänä. Hän vaati kanteellaan 2 000 euron korvauksia ja yhtiökokouksen päätöksen muuttamista niin, että taloyhtiön pistorasioita voisi käyttää edelleen ja että maksu perustuisi todelliseen kulutukseen.

Osakas tuli sittemmin toisiin aatoksiin yritti peruuttaa valmisteluistunnon, koska jo seuraavana päivänä taloyhtiön yhtiökokous käsittelisi samaa asiaa.

Taloyhtiö vastusti osakkaan esittämää peruutusta eikä Helsingin käräjäoikeus istuntoa peruuttanut, mutta osakas kuitenkin perui nostamansa kanteen.

Taloyhtiölle oli jo siihen mennessä aiheutunut kuluja, koska asianajaja oli palkattu hoitamaan juttua. Taloyhtiö vaati osakkaalta 16 500 euron korvauksia.

Sovintoon osapuolet eivät päässeet, ja vaikka itse asia jäi kanteen perumisen jälkeen sillensä, meni juttu oikeuteen kulujen osalta.

Taloyhtiö antaa omassa vastauksessaan ymmärtää, että kanteen nostanutta yritettiin taivutella kohtuulliseen sopimukseen, mutta hän ei suostunut. Osakas oli taloyhtiön mukaan uhkaillut hallitusta, mikä ei auttanut sopuun pääsyssä.

Jos sopu olisi löytynyt, olisivat kulut menneet suurimmaksi osaksi osakkaan vastuuvakuutukseen.

Ratkaisussaan käräjäoikeus määräsi kanteen nostaneen maksamaan kaikki taloyhtiön tarpeelliset oikeuskulut. Oikeus leikkasi osan kuluista ja osakkaan maksettavaksi tuli noin 10 250 euroa.

Juttu meni edelleen Helsingin hovioikeuteen. Osakas vaati käräjäoikeuden ratkaisun kumoamista. Hän vaati taloyhtiöltä omia 2 400 euron oikeuskulujaan. Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa.

Osakkaan nostama riita, jonka kumpikin osapuoli totesi vähäpätöiseksi, maksoi hänelle lähes 13 000 euroa.

Ratkaisusta voi valittaa edelleen korkeimpaan oikeuteen. Hovioikeus antoi ratkaisun keskiviikkona.