Koneen Ehrnrooth: Vetäytymisen syynä Thyssenkruppin huono taloudellinen tilanne – vaati 2,5 miljardin ennakkoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koneen Ehrnrooth: Vetäytymisen syynä Thyssenkruppin huono taloudellinen tilanne – vaati 2,5 miljardin ennakkoa

Henrik Ehrnroothin mukaan Thyssenkrupp halusi Koneelta 2,5 miljardin euron suuruisen ennakkomaksun.

Julkaistu: 17.2. 20:03, Päivitetty 17.2. 21:18

Thyssenkrupp halusi Koneelta 2,5 miljardin euron suuruisen ennakkomaksun.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin mukaan Kone luopui hankkeesta saksalaisyhtiön erittäin huonon taloudellisen tilanteen takia.

Ehrnroothin mukaan Thyssenkrupp halusi Koneelta 2,5 miljardin euron suuruisen ennakkomaksun. Koneessa tätä pidettiin kuitenkin liian suurena riskinä, koska Ehrnroothin mukaan on mahdollista, että Thyssenkrupp ei olisi pysynyt pystyssä kaupan lopulliseen toteutumiseen asti.

Ehrnroothin mukaan kaupan lopullinen toteutuminen olisi kilpailuviranomaisten toimien vuoksi kestänyt jopa puolitoista vuotta, mikä olisi saattanut olla saksalaisyhtiölle liian pitkä aika.

– Riski siitä, että Thyssenkrupp ei olisi pystynyt viemään kauppaa loppuun puolentoista vuoden kuluttua esimerkiksi konkurssin vuoksi, oli liian suuri. Silloin me olisimme hävinneet koko ennakkomaksun emmekä olisi saaneet mitään. Sellaista riskiä me emme halunneet ottaa, Ehrnrooth sanoi STT:lle.

Ehrnrooth muistuttaa, että luottoluokittaja Moody's laski maanantaina jälleen Thyssenkruppin luottoluokitusta.

”Viranomaisreaktio huoletti”

Uutinen oli markkinoille pettymys, sillä se syöksi Koneen osakekurssin selvään, vajaan viiden prosentin laskuun Helsingin pörssissä. Myös Thyssenkruppin osakekurssi laski Frankfurtin pörssissä maanantaina lähes neljä prosenttia.

Mikäli Koneen ostotarjous olisi toteutunut, olisi kaupasta mahdollisesti tullut Suomen historian suurin yrityskauppa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Kone ja sijoitusyhtiö CVC Capital Partners tarjosivat Thyssenkruppin hissiliiketoiminnoista yli 17 miljardia dollaria.

Vuonna 2015 Nokia osti kilpailijansa Alcatel-Lucentin lähes 16 miljardilla eurolla, ja se oli tuolloin Suomen historian suurin yrityskauppa.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Erkki Vesolan arvion mukaan Koneen ostotarjous kaatui huoleen kilpailuviranomaisten reaktioista, sillä kaupassa olisi yhdistynyt kaksi hissialan suurta toimijaa.

– Tässä oli riskinä se, pystytäänkö kauppaa ollenkaan toteuttamaan ja toisaalta kuinka kauan läpiviennissä kestää, eli kuinka kauan myyjä joutuu rahojaan odottelemaan, Vesola sanoi STT:lle.

– Näyttää siltä, että Thyssenkruppin hallituksessa on viime aikoina kasvanut pelko siitä, että kauppa olisi joutunut hankaluuksiin kilpailuviranomaisten käsissä. Se olisi ollut hankalaa Thyssenkruppin kannalta, sillä heillä on kohtuullinen kiire saada rahat ulos myytävästä yksiköstä.

Säästöohjelmien kautta pörssiin?

Thyssenkrupp kertoi maanantaina tiedotteessaan, että se jatkaa neuvotteluja hissiliiketoimintakaupasta kahden sijoittajaryhmän kanssa.

Thyssenkrupp jatkaa neuvotteluja Blackstonen, Carlylen ja Canadian Pension Plan Investment Boardin sekä Adventin ja Cinvenin muodostamien sijoittajaryhmien kanssa.

Thyssenkruppin mukaan hissiliiketoiminnan listaaminen pörssiin on edelleen yksi mahdollinen ratkaisu, mikäli ratkaisuun pääomasijoittajien kanssa ei päästä. Pörssilistaus voisi tapahtua yhtiön mukaan alkukesästä.

Vesola pitää todennäköisimpänä, että Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätyy jommallekummalle sijoittajaryhmälle.

– He vievät sitten loppuun hissiliiketoiminnan säästöohjelmat nopeutetussa aikataulussa ja ehkä myös laajennettuna, minkä jälkeen hissiliiketoiminta listataan pörssiin, Vesola ennustaa.