Komissio nosti selvästi ennustettaan Suomen tämän vuoden talouskasvusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Komissio nosti selvästi ennustettaan Suomen tämän vuoden talouskasvusta

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.2. 16:42

Komissio odottaa kuitenkin talouskasvun hiipuvan ensi vuonna alle euroalueen keskiarvon.

Euroopan komissio on nostanut selvästi ennustettaan Suomen kuluvan vuoden talouskasvusta. Sen sijaan ensi vuoden ennuste pysyi ennallaan. Komissio odottaa tänään julkaisemassa talviennusteessa Suomen talouskasvun hiipuvan ensi vuonna alle euroalueen keskiarvon.

Suomen tämän vuoden ennuste nousi 1,5 prosenttiin marraskuun 1,1 prosentista. Ensi vuodelle komissio odottaa edelleen 1,0 prosentin kasvua. Vuoden 2021 ennuste on siis sama kuin edellisessä, 7. marraskuuta julkaistussa suhdanne-ennusteessa. Koko euroalueen osalta komission ennuste on 1,2 prosentin kasvu sekä tälle että ensi vuodelle.

Suomen inflaatioennusteeseen ei tullut muutoksia. Tänä vuonna kuluttajahintojen odotetaan nousevan 1,4 prosentin ja ensi vuonna 1,5 prosentin vauhtia. Tämä on nopeampaa kuin komission ennustama euroalueen 1,3 prosentin vauhti tänä vuonna ja 1,4 prosentin ensi vuonna.

Suomen ensi vuoden kasvuennuste on euroalueen hitaimpia. Samaa 1,0 prosentin kasvua komissio ennustaa myös Belgialle. Saksan ensi vuoden ennuste nousi marraskuun 1,0 prosentista 1,1 prosenttiin. Heikointa kasvu olisi ennusteen mukaan Italiassa, jolle komissio povaa 0,3 prosentin (2020) ja 0,6 prosentin (2021) kasvua.

Naapurimaassa Ruotsissa kehityksen ennustetaan kulkevan päinvastaiseen suuntaan kuin Suomessa. Komissio ennustaa Ruotsin talouden kasvavan tänä vuonna 1,2 prosenttia ja tahdin kiihtyvän ensi vuonna 1,5 prosenttiin.

Komissio julkaisee joka vuosi keväisin ja syksyisin kattavat ennusteet ja talvisin ja kesäisin väliennusteet.

Tuoreimmat osastosta