Finnair arvioi koronaviruksen uhan vähäpätöiseksi – tieto 600 lentäjän yt-neuvotteluista valui yllättäen julki - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Finnair arvioi koronaviruksen uhan vähäpätöiseksi – tieto 600 lentäjän yt-neuvotteluista valui yllättäen julki

Finnairin mukaan lentäjien kanssa käydyt yt-neuvottelut eivät vaikuta sen osakkeen arvoon.

Finnairin mukaan lentäjien kanssa käydyt yt-neuvottelut eivät vaikuta sen osakkeen arvoon.

Julkaistu: 13.2. 16:06

Tieto Finnairin yt-neuvotteluista valui julki ilman pörssitiedotteita.

Finnair aloittaa ensi viikolla yt-neuvottelut koronaviruksen vuoksi. Yhtiö on tähän mennessä perunut kaikki lentonsa Manner-Kiinaan helmikuun loppuun asti. Finnair haluaa kaukoliikennelentäjien lomautuksilla varautua mahdollisesti pidempään keskeytykseen Kiinan-lennoissa.

Pörssiin listatuilla yrityksillä on yleensä tapana kertoa yt-neuvotteluista pörssitiedotteella. Finnair ei ole kuitenkaan näin tehnyt, vaan tiedon yt-neuvotteluista julkaisi ensimmäisenä Iltalehti.

Tämän jälkeen Finnair on kommentoinut tapausta medialle lyhyellä lausunnolla.

– Arvioimme parhaillaan koronavirustilanteen vuoksi peruttujen Manner-Kiinan lentojen vaikutusta henkilöstötarpeeseemme mahdollisesti jatkuvan poikkeustilanteen aikana. Olemme nyt aloittaneet kaukoliikennelentäjiä koskevan yhteistoimintamenettelyn, jossa arvioimme mahdollista lomautustarvetta. Nämä yt-neuvottelut ovat osa kokonaisvarautumistamme tilanteen mahdolliseen pitkittymiseen.

Henkilöstölle neuvotteluista on Finnairin viestinnän mukaan kerrottu yhtiön sisäisesti tiistaina 11. helmikuuta. Varsinaista pörssitiedotetta Finnair ei ole kuitenkaan julkaissut.

– Pörssitiedotteiden julkaisuun on tietyt kriteerit, jotka eivät koske tätä tapausta, Finnairin viestinnästä kommentoidaan.

– Annoimme taloudellisen ohjeistuksemme tilinpäätöksen yhteydessä 7. helmikuuta.

Yritysten pörssitiedottamista on heinäkuusta 2016 lähtien säädelty markkinoiden väärinkäyttöasetuksella, mitä ennen se kuului arvopaperilain piiriin. Myöskään yritysten pörssiviestintää valvovasta Finanssivalvonnasta ei oteta kantaa erityisesti Finnairin yt-tiedottamiseen.

–Markkinoiden väärinkäyttöasetuksen mukaan sisäpiiritieto pitää julkistaa mahdollisimman pian, sanoo markkinavalvoja Minna Toiviainen Finanssivalvonnasta.

–Markkinoiden väärinkäyttöasetuksen mukaan sisäpiiritietoa on tieto, jolla, jos se julkistettaisiin, todennäköisesti olisi huomattava vaikutus arvopaperin arvoon. Yhtiön täytyy arvioida, onko kyseessä sisäpiiritieto, jolloin se täytyy julkistaa pörssitiedotteella. Jos ei ole kyse sisäpiiritiedosta, sitä ei tarvitse julkistaa millään tavalla.

Asetus jättää siis yritykselle paljon harkinnanvaraa siihen, mitä se toiminnastaan julkistaa. Julkistamisessa on kuitenkin noudatettava voimassa olevaa sääntelyä. Toiviainen ei muista, että Finanssivalvonta olisi erityisin valvontatoimin puuttunut yritysten yt-neuvotteluja koskevaan viestintään tai sen puutteeseen.

Finnair on kommentoinut Manner-Kiinan lentojen keskeyttämisen taloudellisia vaikutuksia viime viikolla julkistamansa tilinpäätöksen yhteydessä.

– Koronaviruksen suora taloudellinen vaikutus on vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä suhteellisen rajallinen myös siinä tapauksessa, että Manner-Kiinan lentoperuutukset jatkuisivat vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen loppuun asti. Ennakoimme kapasiteettimme kasvavan noin 4 prosenttia vuonna 2020. Koronaviruksesta johtuen emme anna koko vuoden liikevaihtoennustetta tässä vaiheessa.

Yhtiö kertoo päivittävänsä ohjeistustaan seuraavan kerran tammi–maaliskuun tulosjulkistuksen yhteydessä.

Tuoreimmat osastosta