Taloussanomien juttu ehdolla Suuren Journalistipalkinnon voittajaksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Taloussanomien juttu ehdolla Suuren Journalistipalkinnon voittajaksi

Toimittaja Elina Rannan juttu Instrun tilaisuudesta julkaistiin Ilta-Sanomissa 21.12.2019.

Toimittaja Elina Rannan juttu Instrun tilaisuudesta julkaistiin Ilta-Sanomissa 21.12.2019.

Julkaistu: 13.2. 10:24, Päivitetty 13.2. 11:08

Toimittaja Elina Rannan juttu paljasti, miten tunnetun optiikkaliikkeen henkilöstön koulutustilaisuudessa työntekijät jaettiin vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin.

Taloussanomien toimittajan Elina Rannan juttu Instru Optiikka Oy:n erikoisesta koulutustilaisuudesta on ehdolla vuoden 2019 Suuren Journalistipalkinnon saajaksi Vuoden juttu -kategoriassa. Juttu kertoo optiikkaliike Instrumentariumin koulutustilaisuudesta, jossa henkilöstö jaettiin vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Erityisesti punaiseen ryhmään kuuluneet pitivät tilaisuutta järkyttävänä ja nöyryyttävänä.

Aihe aiheutti suuren keskustelun työelämän kulttuurista ja artikkelia jatkettiin muun muassa yrittäjien ja ammattiliiton reaktioilla sekä firman toimitusjohtajan kohtalolla.

Palkintoraati perusteli Rannan ehdokkuutta näin: Uutinen toi esiin esimerkin työ- ja yrityskulttuurin nurjasta puolesta. Se osoitti, kuinka myös nopea ja tarkka uutistyö voi synnyttää tärkeää yhteiskunnallista keskustelua.

Ranta kertoo, että artikkeli sai alkunsa hyvästä vinkistä.

– Aluksi kuulemani asiat herättivät epäuskoa, mutta aika nopeasti sain lisävahvistusta tapahtumille ja tiesin, että tämä juttu on pakko kirjoittaa ja että se varmaan herättää tunteita ja keskustelua. Kertooko aihe sitten jotain yleisempää työelämän kovenemisesta, vai vain yksittäisen yrityksen ilmapiiristä tai johtamisesta? Keskustelu osoitti ainakin, että henkilöstöjohtaminen voi erityisesti nykypäivänä olla hyvinkin suorassa yhteydessä työnantajakuvaan ja yrityksen brändiin, Ranta pohtii.

Ranta on ehdokkuudesta otettu.

– Suuren Journalistipalkinnon ehdokkaina ja voittajina on vuosien mittaan ollut niin kovia journalisteja ja journalistisia tekoja, että tuntuu todella hienolta saada tällainen tunnustus.

Vuoden 2019 Suuren Journalistipalkintojen voittajat julkaistaan suorassa lähetyksessä keskiviikkona 11. maaliskuuta MTV3-kanavalla. Vuoden juttu -kategorian lisäksi tilaisuudessa palkitaan Vuoden journalistinen teko, Vuoden journalistinen pomo ja Vuoden journalisti.

Muita Vuoden juttu -kategorian ehdokkaita ovat Ylen Riku Roslundin ja Jaakko Mäntymaan juttusarja vanhusten hoivakotien ongelmista sekä Helsingin Sanomien Paavo Teittisen ja Katri Kallionpään juttu Veijo Baltzarin kultti.

Vuoden juttu:

 • Elina Ranta: Taloussanomat (21.12.19): Työpaikan koulutustilaisuus järkytti: Instrumentariumin työntekijät jaettiin vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin – ”Se oli julkinen nöyryytys”

 • Riku Roslund ja Jaakko Mäntymaa, Yle: Juttusarja vanhusten hoivakotien ongelmista

 • Paavo Teittinen ja Katri Kallionpää, Helsingin Sanomat (24.11.19): Veijo Baltzarin kultti

Vuoden journalistinen teko:

 • Vastalaake.fi

 • Apu Juniori -lehti

 • TS Kirja -klubi

Vuoden journalistinen pomo:

 • Riina Nevalainen, toimituspäällikkö, Aamulehti

 • Jussi Orell, uutispäällikkö, Lännen Media

 • Matti Pietiläinen, uutispäällikkö, Uutissuomalainen

Vuoden journalisti:

 • Antti Kuronen, Yle

 • Sonja Saarikoski, Image

 • Paavo Teittinen, Helsingin Sanomat

Tuoreimmat osastosta