Musta talvi ajoi urheiluliikkeitä ahdinkoon – XXL ”pakkotyhjentää”, myös Intersportilla ja Stadiumilla isoja alennuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Musta talvi ajoi urheiluliikkeitä ahdinkoon – XXL ”pakkotyhjentää”, myös Intersportilla ja Stadiumilla isoja alennuksia

Etelä-Suomen lumeton talvi on riesa urheiluvälinekaupoille. Ketjut ovat huolissaan siitä, että sesongin tuotteet jäävät hyllyyn merkittävistäkin alennuksista huolimatta.

Julkaistu: 12.2. 12:40

Suuret urheiluvälineketjut myyvät loput talvisesonkituotteensa huomattavilla alennuksilla. Osa tuotteista jää siitä huolimatta hyllyyn.

Etelä-Suomen musta talvi on iskenyt urheiluvälinekauppaan. Kauppalehti ja Helsingin Sanomat ovat uutisoineet norjalaisen urheiluvälineketju XXL:n ahdingoista.

Konsernin liikkeissä myydäänkin kehnosti käyneen kaupan vuoksi nyt varastoja tyhjiksi tappiolla, HS kirjoittaa.

XXL:n Suomen-toimitusjohtaja Pasi Lämpsä kertoi lehdelle, että varastojen tyhjennyksellä pyritään saamaan tilaa tulevaa sesonkia varten. Hänen mukaansa taustalla on haasteellinen vuosi etenkin Ruotsissa, mutta myös Norjassa, jossa konsernin myynti laski ensimmäistä kertaa.

Lumeton talvi iski urheilukauppaketju XXL:n myyntiin. Kuva Kluuvin liikkeestä.

Lämpsä kommentoi HS:lle, että kyseessä on ”pakkotyhjennys”.

Intersport Finlandin johtaja Jussi Mikkola sanoi HS:lle, että tammikuu on ollut miinusmerkkinen. Hän huomautti kuitenkin, että rannikkoa lukuun ottamatta monin paikoin on ollut hyvä talvi.

”Vain ostajat puuttuvat”

Lumilaudat kuuluvat sesongin aletuotteisiin. Kuvassa Helsingin Forumin Intersportin valikoimaa.

Taloussanomat kävi tiistai-iltana kolmessa Helsingin keskustassa sijaitsevassa urheiluvälineliikkeessä tutustumassa talvialennusmyynteihin.

Jos sesonkimyynti ei näytä hyvältä XXL:lle, ei se vaikuta olevan sitä muillekaan ketjuille. Talven urheiluvälineitä ja ulkoiluvaatteita kaupataan pois pilkkahintaan.

– Ostajat puuttuvat. Sesongin tuotteille ei kerta kaikkiaan ole kysyntää. Talvea ei käytännössä ole tänä vuonna ollut lainkaan, Intersport Forumin myymäläpäällikkö Markku Toponen kertoi.

Myös laskettelukypäriä saa nyt edullisesti. Kuva Forumin Intersportista.

Silloin, kun kausi on hyvä, urheiluvälineiden myynti Forumin Intersportissa on myymäläpäällikön karkean arvion mukaan yleensä noin 20 prosenttia kokonaismyynnistä ja talviurheiluvaatteiden osuus noin 80 prosenttia.

Mitä tapahtuu niille välineille ja vaatteille, jotka eivät yksinkertaisesti mene kaupaksi alesta huolimatta?

– Ne pakataan ja varastoidaan ensi talvea varten, Toponen sanoi.

Lajeja harrastava ostaa ensisijaisesti tarpeeseen

Kierros Forumin Intersportissa, Stadiumissa sekä Kluuvin kauppakeskuksen XXL:ssä osoitti, että urheiluvälinekauppojen perustuoteosastoilla riittää arki-iltana asiakkaita. Varsinainen talviurheiluvälineale oli kuitenkin saanut liikkeelle vain lajeja jo entuudestaan harrastavat.

Laskettelumonoja saa nyt hyvällä alennuksella monesta urheiluvälineliikkeestä. Kuva on Helsingin Forumin Intersportista.

Alennuksella myydään nyt muun muassa lumilautoja, lautailukenkiä, laskettelusuksia ja -monoja sekä talviurheiluvaatteita.

Forumin Intersport myy sesongin lumilautoja 20 prosentin alennuksella. Lautailukenkiä saa 30–50 prosentin alennuksella, lasketteluvaatteita 30 prosentin alennuksella ja laskettelukypäriä 40 prosentin alennuksella.

Ville Fagerholm etsi uusia lumilautakenkiä itselleen tiistaina Forumin Intersportista.

Helsinkiläinen Ville Fagerholm etsi Intersportista itselleen lautailukenkiä normaalihintaisten tuotteiden valikoimasta.

– En lähtenyt ostoksille alennusmyyntien houkuttelemana, vaan nämä tulevat tarpeeseen. Käyn laskemassa pääasiassa Norjassa, ja lähden vielä kevään aikana laskemaan Lyngeniin Pohjois-Norjaan, hän kertoi.

Fagerholm arvioi, että lautailua, laskettelua tai murtomaahiihtoa harrastavat ovat valmiita matkustamaan lumen perässä.

– Etelä-Suomen tilanne antaa hieman vääristyneen kuvan urheiluvälinekaupasta. Kauppa käy varmasti aivan eri tavalla esimerkiksi Rovaniemellä. Lapissa on tänä talvena hyvin lunta, Fagerholm sanoi.

Talviurheilulajeja monipuolisesti harrastava Fagerholm antoi vinkin niille, jotka ovat miettineet urheiluharrastuksen aloittamista.

– Nyt kannattaisi ostaa urheiluvälineet alennusmyynnistä ensi talvea varten, jos jonkin tietyn lajin aloittaminen yhtään kiinnostaa.

Forumin Stadiumissa talviurheiluvälinevalikoima on Intersportin vastaavaa pienempi. Stadium myy alennuksella laskettelusuksia, lumilautoja sekä talviurheiluvaatteita.

Stadiumin suurimmat alennukset ovat vaatteissa, joista osaa myydään jopa 60 prosentin alennuksella.

Suksien, lautojen ja monojen hintojen alennukset ovat maltillisemmat.

XXL ilmoittaa alehinnoista, mutta lähtöhinta puuttuu usein

Kauppakeskus Kluuvissa sijaitsevassa XXL:ssä riitti illansuussa väkeä. Lähes joka rekin päälle oli asetettu mainos, joka ilmoitti varaston ”pakkotyhjennyksestä”.

Muihin osastoihin verrattuna talviurheiluvälineosastolla oli kylteistä huolimatta hiljaista. Alennushintaisia tuotteita on paljon, mutta alennusprosentit vaihtelevat.

Murtomaasuksia saa XXL:stä 25-50 prosentin alennuksella. Kuva Kluuvin liikkeestä.

Laskettelumonoja ja -suksia myydään puoleen hintaan. Lumilaudoista on 10–30 prosentin alennus. Osaa luistimista myydään jopa 75 prosentin alennuksella, kun Stadiumissa ja Intersportissa alennusluistimia ei juuri ollut. XXL:n aletuotteisiin kuuluvat myös useamman merkin murtomaasukset, joita kaupataan 25–50 prosentin alennuksella.

XXL mainostaa näkyvästi varastonsa pakkotyhjennystä. Monen tuotteen alkuperäinen hinta ei kuitenkaan ole näkyvillä edes tuotteen hintalapussa.

Kuluttajan näkökulmasta olisi hyödyllistä, että XXL:n ”pakkotyhjennystuotteiksi” merkityissä vaatteissa ja urheiluvälineissä olisi näkyvissä myös lähtöhinta. Monen tuotteen hintalappuun on merkitty vain nykyinen hinta.

Laskettelusukset

Laskettelumonot

Laskettelukypärät

Lumilaudat

Lautailukengät

Laskettelu- ja lautailuvaatteet

Intersport Forum, Stadium Forum, XXL Kluuvi