Mikkeliläinen firma käy reipasta taistelua koronavirusta vastaan – suomalaisten lisäksi kukaan muu ei ole keksinyt samaa tekniikkaa

Mikkelissä valmistettuja ”sähkötappajia” viedään nyt vauhdilla Kiinaan.

Ilta-Sanomat kertoo Luota huomiseen -teemaviikon aikana rohkaisevia esimerkkejä ja positiivisia uutisia Suomesta ja maailmalta. Timi Saijanen on puskenut pitkää päivää suodatinkaappien ääressä.

5.2.2020 7:30

Mikkelin Rantakylässä tunnelma sopimusvalmistaja Matrel Oy:n tehtaalla vaikuttaa lähes uneliaalta. Kyseessä on kuitenkin vain pieni hengenveto. Parikymmentä uutta sähköiseen suodatustekniikkaan perustuvaa huippuluokan ilmanpuhdistinta on juuri saatu pakattua koivulaatikoihin odottamaan lähetystä. Laitteet matkaavat Kiinaan tappamaan sairaalailmasta koronavirusta.

Globaali terveyshuoli on yhtäkkiä aiheuttanut kovaa kiirettä Suomen Savossa asti.

Genanon kehittämät, Matrelin valmistamat ilmanpuhdistimiset lentävät Kiinaan Varkaudessa valmistetuissa koivulaatikoissa. Laivarahdin aika on vasta sitten, kun akuutti tarve on helpottanut. Matrel Oy:n perustajilla Lasse Turusella ja Rauno Vuorikoskella on pitkä kokemus teollisuudesta.

– Piikkejä on ollut aikaisemmin, mutta ei tällaista räjähdystä, sanoo Matrel Oy:n toinen perustaja, operatiivinen johtaja Rauno Vuorikoski.

Elektroniikkaa ja automaatiota sisältäviin laitekokoonpanoihin keskittyvä Matrel on valmistanut ilmanpuhdistimia espoolaiselle Genanolle toimintansa alusta asti eli alkuvuodesta 2012. Ilmanpuhdistimen tekniikka on patentoitu ja maailmassa ainutlaatuinen. Yksinkertaistettuna kyse on “sähkötappajasta”. Laite erottelee huoneilmasta sähkökentän avulla pienhiukkaset, tappaa ne ja suodattaa myös kaasut. Samaan ei pysty mikään muu markkinoilla oleva laite.

Normaalisti näitä 5 000–10 000 euroa maksavia ilmanpuhdistimia lähtee maailmalle 500–600 vuodessa. Nyt tilauksia on tullut pelkästään tammikuussa useita satoja. Kaikki alkoi puolitoista viikkoa sitten tiistaina, kun Genanon toimitusjohtaja Niklas Skogster pisti merkille uutiset koronaviruksesta ja otti yhteyttä jo olemassa oleviin asiakkaisiin Kiinassa. Siellä tarve suomalaiselle osaamiselle oli jo havaittu ja yhteys viranomaisiin otettu.

– Torstaina saimme toimituspyynnön Kiinan valtionomisteisista sairaaloista, Skogster kertoo.

Ilmanpuhdistimien valmistuksessa on monta vaihetta. Timi Saijanen kiinnittää ankkureita Matrelin tehtaalla Mikkelissä.

Mikkelissä valmistaja Matrelin tehtaalla se tarkoitti ylimääräistä ilta- ja viikonlopputyötä. Ensimmäinen erä laitteita saatiin lähetettyä parissa päivässä. Vuorikoski ja toinen omistaja, toimitusjohtaja Lasse Turunen kiittelevät pienehkön yrityksensä henkilökunnan joustavuutta. Normaalisti Matrel Oy:ssä työskentelee 10 ihmistä, nyt väkeä on pitänyt palkata muutama lisää.

– Tässä tilanteessa uusien työntekijöiden on oltava valmiiksi ammattitaitoisia. Sopivaa porukkaa on löytynyt Mikkelin seudulta hyvin, Turunen iloitsee.

Valmistus siis pystyy vastaamaan ilmanpuhdistimien äkisti kasvaneeseen kysyntään, mutta valmiissa tuotteessa tarvittavien komponenttien toimitusketjussa on heikko kohtansa. Ironista kyllä, sen aiheuttaa koronavirus itse. Kiinasta on vaikea saada tarpeeksi elektroniikkadiodeja, kun pelko viruksen leviämisestä sulkee rajat.

– Ympäri mennään, yhteen tullaan, Skogster naurahtaa. - Mutta ei valmistus jää siitä kiinni. Se on vain pieni mutka matkassa.

Genanon kehittämät, Matrelin valmistamat ilmanpuhdistimiset lentävät Kiinaan. Laivarahdin aika on vasta sitten, kun akuutti tarve on helpottanut.

Niin Matrelin hallissa Mikkelissä kuin Genanon pääkonttorissa Espoossa koronaviruksen aiheuttama kiire otetaan vastaan tyytyväisenä, mutta kuitenkin jalat maassa. Ala on sellainen, että piikkejä tulee. Genanon ilmanpuhdistimilla on torjuttu niin 2000-luvun alun SARS-virusta kuin Saudi-Arabiassa vuosina 2012 ja 2013 pelättyä MERS-virusta.

Molemmat yritykset uskovat alkuvuoden kovan kysynnän jossain vaiheessa rauhoittuvan, mutta tilauksien jäävän pysyvästi aikaisempaa vähän korkeammalle tasolle. Kopiointia ei pelätä, sillä Genanon ilmanpuhdistimen tekniikan takana on vuosikymmenien kehitystyö.

Salaisuus ei selviä, vaikka laitteen purkaisi osiin, eikä kaikkia osia edes voi purkaa Skogster sanoo.

Eniten Genano myy tuotettaan Suomeen ja muihin Pohjoismaihin homeitiöiden tappamiseen esimerkiksi koulujen ja päiväkotien huoneilmasta.

Matrelin tulevaisuus perustuu paitsi pitkäaikaisen asiakkaan Genanon tuotteisiin, myös muiden asiakkaiden keksintöjen valmistamiseen.

lta-Sanomat kertoo Luota huomiseen -teemaviikon aikana rohkaisevia esimerkkejä ja positiivisia uutisia Suomesta ja maailmalta. Kaikki jutut voit lukea täältä.

Genano & Matrel

  • Genano on vuonna 2000 perustettu, omalla patentoidulla tekniikalla toimiviin ilmanpuhdistimiin erikoistunut yritys. Espoolaisyrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 50 henkilöä.

  • Matrel Oy on vuonna 2011 perustettu mikkeliläinen sopimusvalmistaja, jolla on korkeaa osaamista erityisesti automaatiota ja elektroniikkaa sisältävien laitteiden valmistamisesta. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 2,6 miljoonaa euroa ja se työllisti 10 henkilöä.

  • Koronaviruksen tappamiseen käytettävän ilmanpuhdistimen toiminta perustuu sähköiseen kenttään. Kun ilmavirta kulkee sen läpi, kaikki ilmassa olevat kiinteät partikkelit, kuten viruksen aiheuttajat, kuolevat ja varautuvat negatiivisesti. Sen jälkeen ne hakeutuvat säiliön pohjan positiiviseen kohteeseen, eivätkä enää vapaudu huoneilmaan. Sähkökenttä nappaa kiinni pienimmillään kolmen nanometrin kokoisia partikkeleita. Laite suodattaa samalla pois myös kaasut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?