Oletko pudonnut kärryiltä kuka on lakossa ja koska? Tämä kiivaasta työnseisausten keväästä täytyy nyt tietää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Oletko pudonnut kärryiltä kuka on lakossa ja koska? Tämä kiivaasta työnseisausten keväästä täytyy nyt tietää

Kemianteollisuudessa alkaa lakot, paperi- ja metsäteollisuudessa lakot ovat jo käynnissä. Palvelualojen ammattiliitto PAM uhkaa aloittaa kaupan alalla laajat lakot.

Julkaistu: 3.2. 21:16

Paperi- ja metsäteollisuudessa lakot ovat jo käynnissä. Ensi viikolla lakot alkavat myös kemianteollisuudessa. Kaupan ja kiinteistöhuollon lakot saattavat pilata eteläsuomalaisten talvilomat.

Neuvottelut työmarkkinasopimuksista jatkuvat tälläkin viikolla. Valtakunnansovittelijan toimistossa tavoitellaan sopua muun muassa paperiteollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden ja kemianteollisuuden alalle, selviää sovittelijan julkaisemasta listasta.

Kitkaa neuvotteluissa aiheuttavat erityisesti neljä vuotta sitten sovitut niin sanotut kiky-tunnit, jotka työnantajapuoli haluaisi pitää, kun taas työntekijäpuoli vaatii niiden poistamista.

Paperiliitto väläytti neljättä lakkoviikkoa

Paperiliitto aloitti viime viikolla aluksi kaksiviikkoiseksi aiotun lakon, jonka jo muutaman päivän kuluttua ilmoitettiin venyvän kolmeviikkoiseksi. Paperiteollisuuden lakon piirissä on 9 000 työntekijää. Sunnuntaina liitto ilmoitti, että myös neljäs lakkoviikko on mahdollinen.

Työntekijäjärjestö Paperiliitto ja työnantajien Metsäteollisuus ry tapasivat maanantaina valtakunnansovittelijan toimistolla. Ainakin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan neuvotteluissa olisi viikon kestäneen lakon jälkeen edistytty.

Paperiliitto on julistanut 17. helmikuuta päättyvään kolmeviikkoiseen lakkoon kaikki paperiteollisuuden työehtosopimuksen alaiset työt Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten toimipaikoissa sekä muissa työehtosopimusta noudattavissa toimipaikoissa. Paperiliitto on listannut verkkosivuilleen kolmeviikkoisen lakon alaiset yritykset ja toimipaikat.

Neljännen 17. helmikuuta alkavan lakkoviikon toimipaikkatiedot Paperiliitto aikoo ilmoittaa myöhemmin.

Lakkovahti UPM Kaukaan tehtaanportilla Lappeenrannassa 27. tammikuuta 2020.

Metsäteollisuus ja ammattiliitto Pro nokittavat

Ammattiliitto Pro ja Sähköliitto aloittivat viime viikon maanantaina kahden viikon työnseisauksen erikseen nimetyissä paperiteollisuuden yrityksissä. Kiista Metsäteollisuuden kanssa on kuitenkin kärjistynyt, ja lakosta näyttää tulevan pidempi.

Metsäteollisuus oli aiemmin ilmoittanut kolmen päivän työsulusta alkaen 10. helmikuuta, eli suoraan ammattiliittojen lakon jatkoksi. Sen aikana ammattiliittojen jäseniä ei päästetä työpaikoille eikä heille makseta palkkaa. Lomapäiviä tai muita työsuhde-etuja ei kerry. Liittoon kuulumattomien palkkaa tai etuja työsulku ei sitä vastoin leikkaa, vaikka tuotanto seisoisikin.

Viime viikon keskiviikkona Metsäteollisuus ilmoitti pidentävänsä työsulkua neljällä päivällä 16. helmikuuta asti.

Vielä samana päivänä Pro ilmoitti uudesta työnseisauksesta, joka koskee paperiteollisuuden toimihenkilöiden työvuoroja 13.–19. helmikuuta.

Ammattiliitto Pro ja Metsäteollisuus ry tapaavat valtakunnansovittelijan toimistossa seuraavan kerran ensi torstaina 6. helmikuuta.

Mekaanisen metsäteollisuuden lakkoa jäljellä vielä kaksi viikkoa

– Mekaanisen metsäteollisuuden tilanne on umpikujassa, totesi Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

– Teollisuusliitto ei neuvottele ennen kuin sopimuksia syntyy muissa pöydissä.

Teollisuusliiton julistama kolmen viikon lakko alkoi mekaanisessa metsäteollisuudessa viime maanantaina, samaan aikaan Paperiliiton julistaman lakon kanssa. Sahoja ja vaneritehtaita koskevan lakon piirissä on yli 6 000 työntekijää.

Mekaanisen metsäteollisuuden lakon on ainakin nykyisen tiedon perusteella tarkoitus päättyä 23. helmikuuta.

Teollisuusliiton puutuotesektorin Jyrki Alapartasen mukaan metsäteollisuuden tilanne on kiinni paperiteollisuuden riidan ratkeamisesta.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan mekaanisen metsäteollisuuden kiistan ratkaisua on viivästyttänyt myös valtakunnansovittelijan toimiston ruuhka.

– Varmaan suurin vaikeus on ollut siinä, ettemme ole vielä päässeet kunnolla neuvottelemaan, kun on ollut muita aloja ennen mekaanisen sovittelua, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto sai viime tiistaina ensimmäistä kertaa kirjallisesti työnantajapuolen täsmennetyt esitykset. Aallon mukaan ehdotuksia käydään Metsäteollisuuden kanssa seuraavan kerran läpi ensi keskiviikkona, kun vastapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan toimistossa.

Norilsk Nickel Harjavallan kemikaalitehtaan elektrolyysihalli.

Lakko uhkaa kemianteollisuutta ensi maanantaina

Aalto kertoo, että kemianteollisuuden sunnuntaina käydyt neuvottelut jatkuivat kello kahteen maanantaiyönä. Sunnuntaina Teollisuusliitto ilmoitti myös kemian alan ylityökiellon jatkuvan 23. helmikuuta asti. Lisäksi liitto on ilmoittanut alalla 10. helmikuuta alkavista lakoista, jotka koskevat erikseen ilmoitettuja yrityksiä ja toimipaikkoja.

Sopua ei sunnuntain neuvotteluissa siis syntynyt, mutta Aallon mukaan kemian alalla niissä ollaan kuitenkin pidemmällä kuin mekaanisessa metsäteollisuudessa.

Prismat PAMin lakon piiriin hiihtolomaviikolla

Palvelualojen ammattiliitto PAM uhkaa aloittaa kaupan alalla laajat 50 000 työntekijän lakot kaupan alalla ja kiinteistöpalvelualalla. Ensimmäiseksi lakkoon menevät muun muassa S-ryhmään kuuluva Inex Partners Oy:n Sipoon käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskus ja kaikki alueosuuskauppojen Prismat.

PAMin uhkaamat lakot osuvat Etelä-Suomen hiihtolomaviikkoon parin viikon päästä. Inex Partners Oy:n lakko alkaisi tiistaina 18. helmikuuta ja päättyy perjantaina 22. helmikuuta. Prismat ovat lakossa torstaista 20. helmikuuta aamukuudesta perjantaihin 21. helmikuuta keskiyöhön asti.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakko sulkisi muun muassa kaikki Suomen Prisma-tavaratalot kahdeksi päiväksi.

Samalla viikolla alkavat myös kiinteistöhuollon lakot Lapissa, Pohjanmaalla, Kainuussa ja Keski-Suomessa.

– Nämä kohdistuvat siivoukseen, kiinteistöhuoltoon ja kerroshoitoon. Siivous voi hyvinkin jäädä tekemättä, kertoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Hänen mukaansa neuvotteluja Kaupan liitto ry:n ja Kiinteistötyöantajat ry:n kanssa ei voitu jatkaa, koska työnantajilla ei ollut halukkuutta neuvotella muun muassa kiky-tunneista. Molemmat liitot kuuluvat Elinkeinoelmän keskusliittoon, jossa ei haluta luopua kiky-tunneista.