Näin paljon paperimies saa palkkaa – arvaatko, mitä sauna­lisä tarkoittaa?

Metsäteollisuuden mukaan paperityöntekijä ansaitsee Suomessa keskeytyksettömästä kolmivuorotyöstä noin 61 222 euroa vuodessa eli 5 100 euroa kuukaudessa.

Lakossa olevat paperityöntekijät neuvottelivat aikanaan itsensä palkansaajien parhaimmistoon, johon he kuuluvat edelleen.

28.1.2020 21:37

Lakossa olevat paperityöntekijät neuvottelivat aikanaan itsensä palkansaajien parhaimmistoon, johon he kuuluvat edelleen.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) keräämän tuntipalkkatilaston mukaan paperiteollisuuden säännöllisen työajan tuntiansio oli vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 19,89 euroa tunnilta. Hajonta on 17,38 euron tuntipalkasta 22,18 euron tuntipalkkaan. Ansioihin on huomioitu lisät.

Jos tuntipalkkaan huomioidaan esimerkiksi sunnuntaina ja juhlapyhinä maksettavat korotetut lisät, tuntiansio nousee 22,97 euroon.

EK:n tuntipalkkatilastoon on laskettu 10 236 työntekijän palkat.

EK: Ala vaatii kalliita investointeja koneisiin ja kolmivuorotyötä

EK:n asiantuntijan Timo Neuvosen mukaan paperityöntekijöiden ansiot ovat olleet korkeat jo kymmeniä vuosia.

Ykkössijalla paperiteollisuus ei kuitenkaan ole, sillä kaikkein korkeimmat tuntipalkat ovat öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuudessa, jossa tuntipalkka voi olla jopa 25,18 euroa.

Paperimiesten korkeille palkoille on useita syitä.

– Investoinnit, kuten paperikoneet, ovat kalliita. Lisäksi alalla tehdään paljon niin kutsuttua 3-7-työmuotoa, siis kolmivuorotyötä seitsemänä päivänä viikossa, koska laitteistoa on pidettävä päällä jatkuvasti kellonajasta riippumatta, Neuvonen sanoo, ja jatkaa:

– Tällainen työmuoto, jota suuri osa paperityötekijöistä tekee, on työnantajalle kallis, ja se nostaa varmasti osaltaan koko alan palkkatasoa korkeaksi. Kaikilla aloillahan yötyötä ei suinkaan tehdä.

Paperiliiton sihteeri Sami Laakso kertoi Lännen Medialle, että paperityöntekijän keskimääräinen kuukausipalkka bruttona on liiton mukaan laskentatavasta riippuen joko 3 900-4 000 euroa tai noin 4 600 euroa kuukaudessa.

Laakso sanoi Lännen Median haastattelussa, että paperityöntekijän kuukausipalkka on palveluvuosikorvausten eli ikälisien ja lomarahojen kanssa keskimäärin 4 600 euroa.

Sovitteluissa tiistaina ollut Paperiliiton Laakso ei ehtinyt tiistaina kommentoida asiaa IS:lle.

Työnantajaa edustavan Metsäteollisuuden pääekonomisti Maarit Lindströmin mukaan keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevän paperityöntekijän keskimääräinen vuosiansio vuonna 2018 oli 61 221 euroa.

– Tällöin kuukausiansioksi tulee keskimäärin noin 5 100 euroa, Lindstöm sanoo.

Metsäteollisuuden tilastojen mukaan esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa paperityöntekijän vuosiansiot jäävät vastaavissa töissä alle 50 000 euron, joten ero kilpailijamaihin on vähintään 30 prosenttia.

Kiistaa kiky-tunneista

Paperiliiton eilen aloittamat lakot jatkuvat. Lakon piirissä on noin 9 000 Paperiliiton jäsentä.

Eilen alkoivat myös paperiteollisuuden toimihenkilöitä edustavan Ammattiliitto Pron ja mekaanisen metsäteollisuuden sopimusta neuvottelevan Teollisuusliiton lakot Metsäteollisuuden jäsenyrityksissä.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ja palkansaajapuolen Paperiliitto jatkoivat neuvotteluita tänä aamuna.

Paperiteollisuus on parhaillaan sopimuksettomassa tilassa. Alan työehtosopimus päättyi viime marraskuussa. Työehtosopimusta koskevan kiistan polttopisteessä ovat palkankorotukset sekä 24:n palkattoman kiky-tunnin kohtalo.

Teknologiateollisuus luopui kiky-tunneista vuodenvaihteessa. Paperiliitto ilmoitti aiemmin tammikuussa, että kiky-tuntien aika on myös paperiliittolaisten osalta ohi. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoi tuolloin, että kilpailukykysopimus sovittiin väliaikaiseksi ratkaisuksi maan taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Työnantajapuolen mukaan kiky-tunnit ovat välttämättömiä metsäteollisuuden kilpailukyvylle.

Paperiliiton mukaan noin 70 prosenttia paperiteollisuuden työntekijöistä tekee kolmivuorotyötä. Liitolla on työssäkäyviä jäseniä tällä hetkellä noin 12 500.

Paperiteollisuuden viimeisimmän, marraskuussa päättyneen työehtosopimuksen mukaisia lisiä ovat olosuhde-, sauna- eli lauantaityöstä maksettava lisä ja vuorotyölisät sekä suorituspalkkatyöstä maksetun kausipalkan tuntipalkan ylittävät osuudet ilman yli-, sunnuntai- ja seisokkityön korotusosuuksia.

Keskimääräinen lisä saadaan laskemalla yhteen työntekijälle edelliseen vuosineljännekseen sisältyvien palkkakausien aikana kausipalkan tuntipalkan lisäksi maksetut lisät. Lisien yhteissumma jaetaan saman ajanjakson aikana tehdyillä työtunneilla.

Lähteet: Tilastokeskus, EK, Paperiteollisuuden työehtosopimus 2017–2019

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?