Teollisuusliiton lakko ei pidä: Myös Keitele Groupin tehtaat täydessä käynnissä – Toimitusjohtaja toivoo talonpoikaisjärkeä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teollisuusliiton lakko ei pidä: Myös Keitele Groupin tehtaat täydessä käynnissä – Toimitusjohtaja toivoo talonpoikaisjärkeä

Toimitusjohtaja Ilkka Kylävainion mukaan Keitele Group on aina ennenkin osallistunut lakkoiluun laiskan puoleisesti.

Julkaistu: 28.1. 6:04

Keitele Grupin toimitusjohtaja arvostelee lakkotoimia ongelmien suurenteluksi ja neuvotteluhaluttomuudeksi.

Keitele Groupin kaikilla tehtailla tuotanto on ollut täydessä käynnissä mekaanisen metsäteollisuuden lakosta huolimatta.

– Mehän olemme aina tehneet töitä lakoista huolimatta. Tälläkin hetkellä meillä tehtaat pyörivät ihan pientä poissaoloa lukuun ottamatta, sanoo Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio.

Lakkoon osallistuu hänen mukaansa vain noin 10 – 15 prosenttia työntekijöistä.

Teollisuusliiton ja Paperiliiton julistama kolmen viikon lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa ja paperiteollisuudessa alkoi maanantaina aamusta. Lakossa on kyse kiky-tuntien jatkosta.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, miten Teollisuusliiton kolmen viikon lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa ei pure kaikkialla.

Heinolan Versowoodilla työntekijät tulivat aamulla töihin yhtiön liimapalkkitehtaalle lakosta huolimatta. Samalla työntekijöitä erosi Teollisuusliiton jäsenyydestä. Tehtaalla on 35 työntekijää.

Kylävainion mukaan Keitele Group on aina ennenkin osallistunut lakkoiluun laiskan puoleisesti.

– Meillä on hyvin vähän ollut tukilakkoja. Muutaman päivän juttuja lukuun ottamatta tuotannot on aina ollut käynnissä ja poissaolijoita vähän.

Keitele Groupin työntekijöistä vain poikkeuksellisen pieni osuus on Teollisuusliiton jäseniä, mikä selittää myös lakosta pois jättäytymistä.

Pääluottamusmies Joni Utriainen arvioi viime vuonna Savon Sanomille, että esimerkiksi Keitele Timberin työntekijöistä vain noin 40 prosenttia kuuluu liittoon.

– Meidän konsernimme ei ole koskaan joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöstöään, Kylävainio arvelee syyksi pienelle järjestäytymisasteelle.

Etenkin nuorilla on Kylävainion mukaan uudenlainen suhtautuminen liittoihin.

– Nuoremmat eivät halua järjestäytyä. Loimaan kassasta saa työttömyysturvan vuodeksi 100 eurolla, kun ammattiliitto perii 1 500 – 2 000 vuodessa. Kyllä he sen osaavat laskea.

Kylävainio arvostelee lakkotoimia ongelmien suurenteluksi ja neuvotteluhaluttomuudeksi.

– Hyvinkin pienistä asioita, kuten tässä näistä 24 tunnin kiky-tunneista julistetaan lakko. Se on aivan ylimitoitettua toimintaa. Kiky-tunneistakin on meillä maksettu palkkaa, eikä niitä ole teetetty talkootyönä.

– Uskoisin että niin yritysten kuin työntekijöiden puolella on harras toivomus, että turhat lakot jätetään pitämättä. Toivotaan, että nyt löytyisi näihin asioihin talonpoikaisjärkeä. Pienet asiat pitää sopia, eikä hakea lakkoja.

Lakoissa ei hänen mukaansa myöskään huomioida toimialan jo valmiiksi huonoa kannattavuutta.

– Sillä tulee vain vahinkoa kaikille. Ennen kaikkea toimiala kärsii huonona toimittajana maailmanmarkkinoilla. Työntekijät tuntuvat ymmärtävät tilanteen paremmin kuin liitot.

Keitele Groupiin kuuluvat Keitele Timberin sahayhtiö (Keitele, Kemijärvi, Alajärvi) ja Keitele Wood Productsin (Keitele ja Kemijärvi). Työntekijöitä on yhteensä 495 henkilöä.

Mekaanisen metsäteollisuuden puolella sahoja ja vaneritehtaita koskevan lakon piirissä on yli 6 000 työntekijää.

Metsäteollisuuden ja paperiliiton lakkojen sovittelua jatketaan tiistaina.