Lakkosuma lähestyy lykkäyksistä huolimatta – näin työt pysähtyvät sadoissa yrityksissä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lakkosuma lähestyy lykkäyksistä huolimatta – näin työt pysähtyvät sadoissa yrityksissä

Työtaisteluiden uhka jatkuu suurena useilla teollisuuden toimialoilla.

Julkaistu: 24.1. 18:30

Jos sopua ei synny, paperikoneita aletaan ajaa alas ylihuomenna.

Viikko ei tuonut ratkaisuita – ainoastaan lakkojen lykkäyksiä – meneillään oleviin työehtosopimuskiistoihin. Näkemyseroja on etenkin kiky-tuntien poistosta mutta myös yleiskorotuksen tasosta.

Työtaisteluiden uhka leijui useilla toimialoilla perjantaina samaan aikaan kun neuvottelut jatkuivat illansuussakin. Paperiliiton mukaan työehtosopimusratkaisua etsitään nyt tiiviisti. Liiton tes-neuvottelukunta kokoontui perjantaina kello 18.

Katso alla aikataulusta, miten lakot käynnistyvät eri aloilla ja yrityksissä, jos sopua ei synny.

  • 27. tammikuuta (maanantaina):

Metsäteollisuus – työntekijät

Työntekijöitä edustava Paperiliitto ja työnantajien Metsäteollisuus jatkoivat neuvottelujaan tavattuaan valtakunnansovittelijan.

Jos sopua ei synny, Paperiliitto aloittaa maanantaiaamuna kaksi viikkoa kestävän lakon alan teollisuudessa. Helmikuun 9. päivään kestävä lakko koskee 110:tä tehdasta ja yritystä, joissa työskentelee yhteensä 17 200 työntekijää ja toimihenkilöä mekaanisessa metsäteollisuudessa.

Paperi- ja sellutehtailla alasajo alkaa jo sunnuntaina.

Metsäteollisuus – toimihenkilöt

Ammattiliitto Pro aloittaa vastaavasti lakot maanantaina nimetyissä paperiteollisuuden yrityksissä, muun muassa UPM:llä, Stora Ensossa ja Metsä Boardissa, ellei sopua synny viikonloppuna. Ne kestävät samoin kaksi viikkoa.

  • 30. tammikuuta:

Sähköliiton lakot alkoivat joulukuun 5. päivänä ja ovat jatkuneet ketjutettuina siitä lähtien. Uusin ilmoitus on lakosta, joka alkaa 30. tammikuuta. Se kestää neljä viikkoa, ellei sopua synny.

Lakon kohteena on kaksitoista teknologiateollisuuden yritystä. Näihin lukeutuvat muun muassa Konecranes, Meyer Turun telakka ja Uudenkaupungin autotehdasta pyörittävä Valmet Automotive.

Sähköliitto jätti tällä viikolla oikeuskanslerille kantelun valtakunnansovittelijan toiminnasta – tai tarkemmin sanoen sen puutteesta. Liiton mukaan valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei ollut kutsunut osapuolia kertaakaan koolle työtaistelun aikana ennen tätä viikkoa, jolloin kutsu vihdoin tuli valtakunnansovittelijan luokse maanantaina.

  • 1. helmikuuta:

Energiateollisuus – työntekijät

Seuraava lakko uhkaa alkaa ensi viikon lauantaina. Se koskee energiateollisuutta. Työntekijäliiton taholta osapuolena on Suomen Konepäällystöliitto (SKL).

Neuvotteluita tahot ovat kertoneet käyvänsä tällä viikolla keskenään ja seuraavaksi tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla. Lakko vaikuttaisi muun muassa sähkön- ja lämmöntuotantoon, sähkönjakeluun ja viankorjaukseen. Se koskee suurimpia sähköyhtiöitä Helsingissä, Tampereella, Vantaalla ja Turussa.

Energiateollisuus – toimihenkilöt

Toimihenkilöitä edustavan Pron osalta energia-alan lakko nimetyissä yrityksissä alkaa niin ikään lauantaina. Liiton mukaan viikon lakkoon lakkoon osallistuisi 500 toimihenkilöä edellä mainittujen kaupunkien sähkölaitoksissa.

Sovittelu on työnantajan ja SKL:n ja Pron kesken tiistaina, jota ennen osapuolet työstävät sovittelijan esittämiä asioita.

  • 10. helmikuuta:

Kemianteollisuus – työntekijät

Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton ukaasi oli Kemianteollisuus ry:lle myös maanantaille, mutta se siirtyi. Valtakunnansovittelija ilmoitti siirtävänsä kemian alojen lakkoa kaksi viikkoa ja työministeri Tuula Haatainen (sd) vahvisti siirron. Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sovittelua jatketaan tänään perjantaina.

Uusi alkamisaika on 10. helmikuuta ellei sopuun päästä. Lakot pysäyttäisivät muun muassa Nesteen jalostamot. Laki sallii työnseisauksen siirron enintään kahdella viikolla, jos se kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua. Nesteeltä arvioitiin Ylelle, että kahden viikon lakko vaikuttaisi kevyeen ja raskaaseen kumipyöräliikenteeseen sekä meri- ja lentoliikenteeseen. Lisäksi lämmitysöljyn jakeluun voi tulla häiriöitä.

Lakko koskee öljy-, maakaasu- ja petrokemian ja kemian perusteollisuutta ja muovi- ja kemian tuotteiden valmistusta. Sovittelua Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton välillä jatkettiin perjantaiaamusta.

Kemianteollisuus – toimihenkilöt

Myös kemian toimihenkilöiden työtaistelut siirtyvät helmikuulle. Jos sopua ei saada, kahden viikon lakko alkaa 10. helmikuuta ja kestää 23. helmikuuta asti. Lakko koskee edellä mainittuja aloja, ja lakkojen kohteena on toimipaikkoja muun muassa Metsossa, Outokummussa, Wärtsilässä, Kemiralla ja Nokian Renkaissa.

Pro jatkoi myös tänään neuvotteluita Kemianteollisuuden kanssa, ja niistä kerrotaan seuraavan kerran sovittelija Jukka Ahtelalle maanantaina.