Icon-yritysryppään yhtiöistä 13 asetettiin konkurssiin – miten käy sijoittajien rahojen? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Icon-yritysryppään yhtiöistä 13 asetettiin konkurssiin – miten käy sijoittajien rahojen?

Helsingin käräjäoikeus asetti konkurssiin 13 Icon-yhtiötä torstaina.

Julkaistu: 24.1. 12:57

Valtaosa Icon-yhtiöistä on nyt asetettu konkurssiin. Konkurssipesä tiedottaa sijoittajille jatkosta lisää ensi viikolla. Pesänhoitaja toivoo sijoittajilta tässä vaiheessa malttia.

Kiinteistösijoitusyhtiörypäs Iconin yhtiöistä 13 asetettiin konkurssiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Ensimmäinen iso nippu Icon-yrityksiä asetettiin konkurssiin joulukuussa.

Torstaina konkurssiin asetettiin Icon Antti Korpin tie, Icon Crown Hotel Bond, Icon General Partner II, Icon General Partner IV, Icon General Partner V, Icon Ilves Bond, Icon Kiinteistörahastot, Icon Kruunu Bond, Icon Management, Icon Real Estate Fund II, Icon Real Estate Fund IV, Icon Real Estate Fund V ja Icon-Real Estate Fund II.

Pesänhoitaja Lassi Nyyssönen kertoo, että nyt valtaosa Icon-ryppään yrityksistä on asetettu konkurssiin. Joitakin asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöitä pyritään vielä hoitamaan selvitysmenettelyjen kautta. Kaikkiaan kokonaisuuteen kuuluu Nyyssösen mukaan noin 30 yhtiötä.

Iconiin on sijoittanut yli 3 000 sijoittajaa, joista iso osa yksityissijoittajia.

– Vielä ei pystytä ottamaan lainkaan kantaa siihen, kuinka paljon velkojille ja sijoittajille on tulossa jako-osuuksia. Tavallisesti tällaiset prosessit ottavat aikaa noin puolitoista vuotta. En uskalla vielä sanoa, onko puolitoista vuotta riittävä tähän kokonaisuuteen vai ei.

Nyyssönen viittaa siihen, että sijoittajien joukosta on noussut esiin erilaisia huhuja ja väitteitä yrityksen toiminnasta ja rahankäytöstä.

– Käydään läpi se, mitä on tapahtunut. Tämä vaatii yrityksen toiminnan läpikäymisen.

Nyyssönen toivoo tässä vaiheessa malttia yksityissijoittajilta.

– Emme pysty kaikkiin puheluihin vastaamaan. Ensi viikon aikana tiedotamme lisää.

Nyyssönen kehottaa sijoittajia seuraamaan Iconin verkkosivuja.

Finanssivalvonta (Fiva) velvoitti joulukuussa Icon Corporationia lopettamaan rahasto-osuuksien tarjoamisen ja kielsi siltä vaihtoehtorahastojen hoitamisen ja sijoituspalveluiden tarjoamisen.

Fivan mukaan Icon oli tarjonnut sijoituspalveluja ilman asianmukaista toimilupaa.

Icon oli Fivan mukaan rikkonut useita vaihtoehtorahastosääntelyn velvoitteita, se oli esimerkiksi antanut markkinoinnissa totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia tietoja ja toiminut hyvän arvopaperimarkkinalain vastaisesti Icon Real Estate Fund V - Ilves -rahastoa markkinoidessaan. Se oli myös markkinoinut Icon Real Estate Fund II:ta väärälle asiakaskohderyhmälle.

Icon Corporationin perustaja ja entinen toimitusjohtaja Markus Havulehto arvioi Kauppalehden haastattelussa ennen joulua, että suurin osa sijoittajista saisi yli 20 prosenttia sijoituksistaan takaisin.

Pesänhoitaja Nyyssösen mukaan yhtiö teki oikean ratkaisun siinä, että se jätti omaehtoisesti konkurssihakemuksen. Hän mainitsee, että yhteistyö entisen hallinnon ja pääomistajien kanssa on sujunut erittäin hyvin.

– Heillä on vakaa tahto ja halu saada katettua sijoittajien ja velkojien saatavia.

Suomen Kuvalehti kertoi marraskuussa, että Pohjanmaan poliisi on aloittanut esitutkinnan Havulehdosta ja että käräjäoikeus on määrännyt Havulehdon omaisuutta takavarikkoon.