EKP:n Lagarde haistaa merkkejä pohjainflaation kiihtymisestä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP:n Lagarde haistaa merkkejä pohjainflaation kiihtymisestä

EKP:n puheenjohtaja Christine Lagarde median edessä ennen kokouksen tiedotustilaisuutta.

EKP:n puheenjohtaja Christine Lagarde median edessä ennen kokouksen tiedotustilaisuutta.

Julkaistu: 24.1. 12:51

EKP piti ohjauskoron ennallaan 0,0 prosentissa torstaisessa kokouksessaan.

Euroopan keskuspankin puheenjohtaja Christine Lagarde kertoi rahapoliittisen kokouksen yhteydessä torstaina, että pohjainflaation kiihtymisestä on ilmassa tiettyjä merkkejä. EKP:n mukaan inflaatio-odotukset ovat silti yhä alhaiset.

Lagarde kertoi EKP seuraa inflaatiokehitystä tarkasti ja on sitoutunut symmetriseen inflaatiotavoitteeseen. Omaa kantaansa tulevaan inflaatiostrategiaan Lagarde ei kerro.

Lagarde sanoi riskien olevan yhä laskusuuntaiset, mutta laskuriskien jonkin verran vaimentuneen. EKP:n neuvosto oli erimielinen riskiarviosta. Osa neuvoston jäsenistä näki, että riskit olisivat aiempaa lähempänä tasapainoa, Lagarde kertoi.

Strategisessa tarkastelussa on Lagarden mukaan laaja joukko asioita. Siihen kuuluvat muun muassa inflaation mittaaminen ja rahapolitiikan muut välineet, hintavakauden turvaaminen sekä viestintä eli asiantuntijoiden ja yleisön kuuleminen. Hän ennakoi, että tarkastelu voi viedä vuoden.

– Toivottavasti strategiasta sovitaan marras- tai joulukuussa, hän sanoi.

Rahapolitiikan pysyttävä elvyttävänä

Talouskasvu Euroopassa jatkuu vaimeana etenkin teollisuuden heikon tilanteen vuoksi. Kasvuun liittyvät riskit ovat keventyneet, mutta ovat yhä laskuvoittoisia. Rahapolitiikan on Lagarden mukaan pysyttävä elvyttävänä. Laaja elvytys on hänen mukaansa tarpeen inflaation vauhdittamiseksi.

Lagarde arvioi, että liikepankkien ylimääräisille varoille maksettavan koron porrastaminen toimii erittäin hyvin, eikä kokouksessa keskusteltu sen muuttamisesta. Lagarde sanoi lisäksi, että EKP tutkii negatiivisten korkojen kielteisiä vaikutuksia.

Jäsenmaiden hallituksia Lagarde vaatii käyttämään budjettipoliittista liikkumavaraansa ja kiihdyttämään rakenteellisia uudistuksiaan. Velkaantuneilta mailta hän puolestaan edellyttää varovaista budjettipolitiikkaa.

Maailmankauppa jatkuu heikkona, mikä painaa taloutta, mutta jotkut talouteen liittyvät riskit pienenevät. Lagarde arvioi, että Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasopimuksen ensimmäinen vaihe on vähentänyt hieman epävarmuutta. EU:n ja Yhdysvaltain hän odottaa jatkavan työtään kauppasuhteittensa parantamiseksi.

Ilmastonmuutos on Lagarden mukaan uhka rahoitusvakaudelle ja tärkeä seikka EKP:n strategian tarkastelussa.

Tuoreimmat osastosta