Etlan päästöennuste: Suomen hiilineutraalisuustavoite on kova, ei toteudu ilman lisätoimia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Etlan päästöennuste: Suomen hiilineutraalisuustavoite on kova, ei toteudu ilman lisätoimia

Etlan mukaan avainasemassa päästöjen vähentämisessä on teknologinen kehitys ja fossiilisista polttoaineista luopuminen.

Julkaistu: 21.1. 9:30, Päivitetty 21.1. 10:22

Hallituksen tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan merkittävä teknologinen muutos, tutkimuslaitos arvioi.

Suomen hallituksen tavoite saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä on kova, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla päästöennusteessaan.

Etlan mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähennystarve on Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, jos halutaan päästä hallituksen tavoitteeseen. Etla arvioi, että hallituksen tavoite ei toteudu, ellei toimia vahvisteta.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan merkittävä teknologinen muutos energian tuottamisessa, tuotantotavoissa ja kotitalouksien kulutuksessa, Etla arvioi ennusteessaan.

Etlan mukaan avainasemassa päästöjen vähentämisessä on teknologinen kehitys ja fossiilisista polttoaineista luopuminen.

Etlan tiistaina julkistama päästöennuste on ensimmäinen laatuaan. Etla laatii jatkossa talousennusteen yhteydessä viideksi vuodeksi eteenpäin ennusteen myös Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kehityksestä.

Etlan selvityksen mukaan Suomen päästöjen määrä vähenee vuoteen 2023 asti keskimäärin vajaat kaksi prosenttia vuodessa, ellei päästöintensiivisyyden aleneminen nopeudu. Ilman teknologisen kehityksen kiihtymistä tai hiilinielujen lisäämistä Suomi ei siten tule pääsemään hiilineutraalisuustavoitteeseensa, selvityksessä arvioidaan.

Euroopan unioni tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2050 mennessä, mutta Suomen hallituksen tavoite on kunnianhimoisempi.

Tuotanto ratkaisevassa roolissa

Suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen lähteet Suomessa ovat energiahuolto, maatalous, kuljetusala, kotitalouksien liikenne, metallien jalostus, paperiteollisuus, vesi- ja jätehuolto sekä öljynjalostus. Vuonna 2017 näiden osuus oli 83 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

Tuotannon osuus päästöistä on 88 prosenttia ja kotitalouksien kulutuksen osuus 12 prosenttia. Etlan tutkijan Ville Kaitilan mukaan avainasemassa päästöjen vähentämisessä on näin ollen teknologinen muutos.

– Kansallisten tavoitteiden saavuttamisessa korostuvat suurimpien päästöjentuottajien toimenpiteet, koska Suomelle on tärkeää vähentää kokonaispäästöjä huomattavasti, Kaitila sanoo Etlan tiedotteessa.