Valtakunnansovittelija Piekkalan kiky-puheista repesi ruma sanasota - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtakunnansovittelija Piekkalan kiky-puheista repesi ruma sanasota – ”Sovittelijan pitää malttaa olla hiljaa”

Suurimpiin työkiistoihin ei tullut helpotusta perjantaina, mutta sanasota valtakunnansovittelijan työtavoista sen sijaan kiihtyi.

Suurimpiin työkiistoihin ei tullut helpotusta perjantaina, mutta sanasota valtakunnansovittelijan työtavoista sen sijaan kiihtyi.

Julkaistu: 17.1. 18:41

Metsäteollisuus puhuu Hakaniemen painostuksesta, ay-johtajat haluavat valtakunnansovittelijan pitävän suunsa kiinni.

Sanasota syistä, jotka ovat johtaneet työehtosopimusneuvotteluiden umpikujaan, kiihtyy.

Perjantain keskusteluun liittyi Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, joka arvosteli rajusti valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa.

Harjuniemen mukaan sovittelu ei voi toimia, kun ”valtakunnansovittelija niittailee kantojaan kiinni” kesken tes-kierroksen.

– Tilanne Bulevardilla on nyt kyllä pahin instituution historiassa, hän kirjoitti Twitterissä.

Muita ay-johtajia yhtyi arvosteluun.

– On kyllä kummallista, että sovittelija ottaa kesken liittokierroksen ehdottoman kannan sovittelun sisältöön ja kieltäytyy sovittelemasta yhtä työaikaan liittyvää kysymystä, STTK:n edunvalvonnasta vastaava johtaja Katariina Murto.

– Sovittelijan tehtävä on sovitella aina esillä olevaa riitaa. Ei linjata työmarkkinoita. Uskottavuus sovitteluun tuhoutuu, SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola komppasi.

– Sori vaan Vuokko, mutta liittokierroksella valtakunnansovittelijalla ei ole mitään puolustettavaa. Tehtävä on auttaa työriidan osapuolia löytämään ratkaisu, tviittasi Rautatiealan unionin puheenjohtaja Tero Palomäki.

”Rumaa peliä”

Uuden Suomen haastatteleman Piekkalan mukaan työehtosopimukseen kirjatut kiky-tuntien ovat sen kaltainen työaikamääräys, että hän ei itse lähde tekemään esityksiä niiden poistamisesta. Osapuolten pitää keskenään löytää ratkaisu kiky-kiistaan.

Tes-neuvotteluita käyvistä työnantajaliitoista Metsäteollisuus tyrmää arvostelun.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén leimaa keskustelun ”Hakaniemestä johdetuksi painostukseksi”.

– Häntä arvostellaan jo ihan henkilönä ja persoonaa. Tämä on hyvin ikävää ja rumaa peliä, kun sovittelijaa yritetään painostaa tiettyihin ratkaisuihin.

– Yksikään sovittelija ei ole aikaisemminkaan ratkonut osapuolten välillä olevia täysin fundamentaalisia (perustavanlaatuisia) erimielisyyksiä tekstikysymyksiä. Ne ovat neuvottelijoiden kesken päätettäviä asioita.

”Kupletin juoni”

Harjuniemi katsoo kuitenkin, että Piekkalan puheet rapauttavat luottamusta – vaikka valtakunnansovittelija ei sinänsä ota kantaa kikyjen puolesta tai vastaan.

– Keskustelemalla kiky-tunneista, niiden kustannusvaikutuksista, siitä mitä tapahtuu jos ne jäävät. Näin ei missään tapauksessa pidä olla. Sovittelijan pitää malttaa olla hiljaa, Harjuniemi sanoo Taloussanomille.

Sovitteluinstituution ajatuksena on hänen mukaansa sovitella osapuolten kannat siten, että he voivat hyväksyä sovintoesityksen. Kun sovittelija avaa omia kantojaan työehtosopimusneuvotteluiden ratkaisuiden sisällöistä, hän ”samalla näyttää korkeimman sovitteluvirkamiehen kannan jomman kumman osapuolen puolesta”.

– Tilanteet ovat herkkiä, ja aika pienistäkin viittauksista voi syntyä lukkoja, joiden takia neuvotteluratkaisua ei päästä lähestymään.

Hollménin mielestä valtakunnansovittelijan ulostulo ei rapauta luottamusta vaan päinvastoin vahvistaa sitä.

– Ainoa mitä sovittelija voi tässä tilanteessa tehdä, suojatakseen itseään ja sovitteluinstituution integriteettiä (koskemattomuutta) on ilmoittaa kantansa niin että painostus loppuisi.

Hollménin mukaan valtakunnansovittelijan kiky-linjaus ei myöskään ole syynä neuvotteluiden pitkittymiseen vaan ”ay-liikkeen ideologinen joukkopäätös kiky-sopimuksen purkamisesta”.

– Se on tämän kupletin juoni.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta