Lakkosilmukka kiristyy ja kiky hiertää yhä pahemmin – lue tästä, mistä työtaisteluissa on nyt kyse - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lakkosilmukka kiristyy ja kiky hiertää yhä pahemmin – lue tästä, mistä työtaisteluissa on nyt kyse

Julkaistu: 17.1. 16:05

Teollisuuden sopimusaloilla ei näy edelleenkään valoa. Vt. valtakunnansovittelija Jukka Ahtela sanoo, että kikyt hiertävät.

Työtaisteluiden uhka leijui yhä suurena työmarkkinoille perjantaina, kun liitot jatkavat palkkaneuvotteluita tahoillaan useilla teollisuuden aloilla sekä työntekijä- että toimihenkilöliitoissa.

Valtakunnansovittelijan toimisto on toistaiseksi jäänyt työriidoissa pitkälti sivuun, vaikka teollisuuden riitojen selvittelyssä valmiudessa on ollut loppuvuodesta alkaen kaksikin sovittelijaa, Vuokko Piekkalan lisäksi vt. valtakunnansovittelija Jukka Ahtela.

Katso tästä miltä neuvottelutilanne nyt näyttää:

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kireä tilanne on poikinut useita lakonuhkia. Uusin annettiin perjantaina, kun toimihenkilöitä edustava Pro ilmoitti energia-alan työtaistelusta. Se alkaa 1. helmikuuta.

Aiemmin Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet mittavista työtaisteluista. Lakkojen piiriin kuuluisi lähes 40 000 työntekijää kymmenissä yrityksissä öljy-, kemian- muovi- ja mekaanisen metsäteollisuuden aloilla.

Jos sopua ei synny, ne alkavat tammikuun 26. ja 27. päivänä ja kestävät kaksi viikkoa. Suurin kiistakysymys on ollut kiky-tuntien tulevaisuudesta. Työntekijät haluaisivat joko tunnit pois työehtosopimuksista tai kompensaation niistä.

Esimerkiksi Paperiliiton mukaan tekstikysymyksissä ei ole edetty, eikä keskustelua palkankorotuksista edes aloitettu. Keskeinen kiistakysymys ovat sillä kuten esimerkiksi Prollakin kiky-tunnit.

Työehtosopimuksia on pöydillä kasoina, sillä neuvottelut ovat kesken kymmenkunnassa eri työehtosopimuksia. Piekkalan vastuulla ovat työntekijäsopimukset ja Ahtelalla Pron toimihenkilöiden tes-sopimukset ja ylempien toimihenkilöiden YTN:n sovittelut.

Teollisuuden riitoja ovat selvittäneet loppuvuodesta alkaen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ja vt. valtakunnansovittelija Jukka Ahtela.

Teollisuuden riitoja ovat selvittäneet loppuvuodesta alkaen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ja vt. valtakunnansovittelija Jukka Ahtela.

Tarkoituksena on, että valtakunnansovittelijan toimistolla katkenneet neuvottelut jatkuvat tänäkin viikonloppuna, jotta jotakin uutta kerrottavaa olisi alkuviikolla sovittelijoille.

– Eilen kun istuimme Teknologiateollisuuden ja Pron kanssa, todettiin tilanne: osapuolet pyrkivät tavalla tai toisella nyt lähentymään, koska edellytyksiä sovintoesitykselle ei selvästikään vielä ollut. Bulevardille palataan alkuviikosta tarkastelemaan tilannetta, Ahtela sanoi.

– Kikyt ovat tottakai kaikilla iso kysymys, se ei ole mikään salaisuus, ja palkkojen kokonaisratkaisu. Eli palkkojen rakenne, joka aina jää viimeiseksi väännöksi. Paljonko on paikallisia eriä ja kuinka paljon yleiskorotusta.

– He ovat keskenään sopineet vielä yrittävänsä ratkaisua. Aktiivisesti siellä käsitykseni mukaan yritetään ratkaisua, Piekkala sanoo.

Ahtela kuvaa neuvottelutilannetta poikkeuksellisen hankalaksi.

– Monilla aloilla neuvottelut käynnistyivät jo kesän jälkeen ja nyt eletään tammikuun loppupuoliskoa.

Esimerkiksi paperipuolella tapaamisia on ollut tähän mennessä liiton laskujen mukaan jo 34 kertaa.

– Tässä on vireillä kymmenkunta sopimusta, joissa on samoja asioita eli aikamoinen armada, joka hakee satamaa.

Kaikki Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden väliset sopimusneuvottelut on saatu päätökseen, kun kaivosalalle solmittiin uusi sopimus aiemmin tällä viikolla. Katso tästä neuvottelukuvio avoinna olevista kiistoista.

Tuoreimmat osastosta