Unelmien talokaupasta tuli painajainen: Näin paljon virheitä mahtui 263 000 euron omakotitaloon – lopulta savolaisperhe joutui jättämään kotinsa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Unelmien talokaupasta tuli painajainen: Näin paljon virheitä mahtui 263 000 euron omakotitaloon – lopulta savolaisperhe joutui jättämään kotinsa

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.1. 14:02

Toiveet olivat korkealla, kun savolaisperhe löysi unelmiensa omakotitalon Kuopion Saaristokaupungista loppuvuodesta 2014.

Talon oli rakentanut siinä kolme vuotta asunut kokenut rakennusalan yrittäjä, joten kaiken piti olla kunnossa.

263 000 euron kauppahinta maksettiin ja perhe muutti taloon. Heti ensimmäisenä talvena talon omistajat huomasivat, ettei kaikki olekaan niin viimeisen päälle tehty. Ongelmia oli niin sisäilman, kuin rakenteiden toimivuuden kanssa.

Ensimmäisenä uudet asukkaat huomasivat ulkoseinien ja lattian väliset ilmavuodot. Kuistin rakenteet olivat taas sellaiset, että katto ei tarkoitustaan ajanut. Energiankulutus oli 1,5-kertainen myyjien ilmoittamaan, käyttöveden lämpötila oli alhainen ja muitakin pienempiä ongelmia ilmaantui. Sisäilmaongelmat pahentuivat tasaiseen tahtiin.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Sisäkatto roikkui vaarallisesti

Talon tarkastamassa käynyt tavarantarkastaja löysi lattian ja ulkoseinien välistä suuren raon, joka aiheutti ilmavuotoja. Aikansa talonsa asuttuaan uudet omistajat havahtuivat siihen, että talon sisäkattoa ei ollut kiinnitetty kunnolla, vaan se roikkui osin irrallaan aiheuttaen vaaratilanteita talossa asuville. Tämän vaarallisen virheen myös tavarantarkastaja vahvisti.

Sähköjen kanssa oli ongelmia, samoin ulkoseinän kallistuksissa. Talon neljästä ulkoseinästä peräti kolme oli vinossa. Lopulta sisäilmaongelmat ja muut talon rakenteissa ilmenneet virheet saivat aikaan sen, että perhe muutti kodistaan pois syyskuun alussa 2018.

Koska talon arvon arvioitiin pudonneen vikojen seurauksena jopa 100 000 euroa, niin ostajat lähtivät hakemaan käräjäoikeudesta kaupanpurkua. Talon rakentaneen kommandiittiyhtiön omistanut pariskunta kiisti lähes kaikki ostajien luettelemat virheet rakennuksessa.

Mies oli kokenut rakennusalan yrittäjä, joka oli toiminut myös kohteen vastaavana työnjohtajana. Vaikka hän omisti talon rakentaneen yhtiön, niin oikeudessa mies vetosi siihen, että varsinaisen rakennustyön ovat suorittaneet rakennusmiehet, eikä hän itse. Näin ollen he eivät taloa myydessään olleet voineet virheistä tietää, vaikka olivat siinä kolmisen vuotta asuneet.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Vain 30 väitettyä vähäistä vikaa

Vastaajien mielestä vain noin 30 väitettyä vähäistä ja helposti korjattavaa virhettä ei osoita, että rakennus olisi yleisesti rakennettu vastoin rakentamismääräyksiä. Listatut viat eivät myyjien mukaan osoittaneet, että rakennusta tehtäessä olisi lyöty laimin hyvää rakennustapaa.

Kun Pohjois-Savon käräjäoikeus asiaa viime vuonna antamassaan päätöksessä puntaroi, niin talon hyväksytty vikalista tuomiossa oli pitkä. Tosin kaikkia myyjän nimeämiä virheitä oikeus ei virheiksi katsonut, jonka seurauksena ostajat joutuivat maksamaan omista oikeudenkäyntikuluistaan kymppitonnin verran.

Käräjäoikeuden hyväksymät virheet:

  • Kaupan kohteessa on virhe ulkoseinien ja lattian yhtymäkohdassa, mistä on aiheutunut ilmavuotoa sekä kosteus- ja mikrobivaurioita seinän rakenteisiin ja näistä johtuvaa terveyshaittaa.

  • Talon ulko- ja sisäseinät ovat vinot, minkä vuoksi osa ovista ja ikkunoista toimii puutteellisesti.

  • Osa ikkunoista on asennettu virheellisesti.

  • Rakennuksen sisäkatto on puutteellisesti kiinnitetty, mistä on aiheutunut putoamisvaaraa.

  • Rakennuksen kuistin vesikatto on virheellinen.

  • Lämminvesivaraaja ei ole tuottanut kuumaa vettä, ja se siihen liittyvine ilmanvaihtolaitteineen on väärin asennettu.

  • Selvittämättömäksi jääneestä syystä rakennuksen sisäilmassa on kuituhiukkasia.

  • Lattialämmitys toimii puutteellisesti.

  • Rakennuksessa on tuntunut viemärin hajua.

  • Vikavirtasuojakytkin on lauennut toistuvasti.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Asiaa puntaroituaan käräjäoikeus määräsi kaupan purettavaksi ja myyjien palauttamaan ostajille 263 000 euron kauppahinnan, josta vähennettiin talon ostajien saamana asumishyötynä 22 500 euroa. Oikeudenkäynti- ja muita korvauksia myyjät velvoitettiin maksamaan talon ostajille yli 60 000 euroa.

Myyjät valittivat käräjäoikeudesta päätöksestä hovioikeuteen, mutta peruivat valituksensa, joten tuomio on lainvoimainen.

Tuoreimmat osastosta