Onko tämä reilua? Katso, paljonko sairaan­hoitaja ja sairaala­insinööri tienaavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sama työpaikka, saman mittainen koulutus: Vertaa tästä, paljonko sairaan­hoitaja ja sairaala­insinööri tienaavat

Tehy vaatii tuntuvia korotuksia naisvaltaiselle sote-alalle.

Tehy vaatii tuntuvia korotuksia naisvaltaiselle sote-alalle.

Julkaistu: 15.1. 13:14

Samalla työpaikalla ja saman mittaisella koulutuksella voi eri työtehtävissä tienata tuntuvasti eri tavalla.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ja lähihoitajien ammattiliitto SuPer vaativat naisvaltaiselle sote-alalle vähintään 1,8 prosenttia ”miesaloja” korkeampia palkankorotuksia seuraavan kymmenen vuoden ajan. Lisäksi järjestöt haluavat poistaa kiky-tunnit muiden jo tähän mennessä muilla aloilla solmittujen tes-sopimusten tapaan.

Miltä sairaanhoitajan palkka näyttää sitten suhteessa muihin kunta-alan miesvaltaisiin töihin?

Sairaanhoitajan sopimuksen mukainen peruspalkka (tehtäväkohtainen palkka) on 2 324 euroa. Käytännössä palkat ovat jonkin verran peruspalkan ylle, mutta eivät paljoa. Tehyn julkaiseman Kunta-alan 2019 palkkaselvityksen mukaan sairaanhoitajan keskimääräinen tehtäväkohtainen palkka oli 2 535 euroa keskimäärin.

Jos yllä oleva graafi ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Kuntatyönantajien (KT) ylläpitämien palkkatilastojen (2018) mukaan sairaanhoitajien tehtäväkohtaiset palkat olivat 2 476 eurosta 2 695 euroon. Kokonaisansiot olivat 3 163–3 218 euroa.

Samalla työpaikalla, suunnilleen samanpituisella koulutuksella työskentelevän sairaalainsinöörin tehtäväkohtainen palkka on 4 122 euroa. Kokonaisansiot nousevat 4 912 euroon. Esimiestason osastonhoitaja tienaa yleisesti suunnilleen yhtä paljon kuin rivityötä tekevä kuntapuolen insinööri.

KT:n Tilasto perustuu Tilastokeskuksen keräämiin palkkatietoihin kokoaikaisista kuukausipalkkaisista palkansaajista. Mukana on sekä tehtäväkohtainen kuukausipalkka että kokonaisansio. Tehyn kunta-alan palkkaselvitys on myös tehty Tilastokeskuksen keräämien tietojen pohjalta.

Vaikka esimerkiksi sairaanhoitajan ansioista tulee erilaisina vuorolisinä isompi osa kuin vaikkapa insinööreillä, Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Heidi Laurila korostaa, että palkkaa pitää voida verrata nimenomaan tehtäväkohtaisena eikä vuorolisien kautta, jotka ovat korvaus jaksotyöstä.

– Sairaanhoitaja on töissä iltaisin, viikonloppuisin ja öisin myös juhannuksena ja jouluna, ja silti kuukausiansio on esimerkiksi sairaalainsinööriä lähes tuhat euroa pienempi, Laurila sanoo.

KT kuitenkin pitää ammattijärjestöjen vaatimusta 1,8 prosentin lisäkorotuksesta täysin ylimitoitettuna, eikä halua luopua myöskään kiky-tunneista. KT:n laskelmien mukaan jo teknologiateollisuuden alalla sovittu 3,3 prosentin palkankorotus tarkoittaisi kunta-alalla 700 miljoonan euron lisäkulua. Hoitajien 1,8 prosentin lisäkorotuksen toisi KT:n laskelmien mukaan kymmenen vuoden aikana yhteensä kahdeksan miljardin euron kustannukset.

Tehy taas haluaa palkankorotuksiin rahaa valtiolta.

Tuoreimmat osastosta