Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopu ei poista kiinalais­tuotteiden tulleja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopu ei poista kiinalais­tuotteiden tulleja

Kontteja Qingdaon satamassa Kiinassa tammikuun puolivälissä.

Kontteja Qingdaon satamassa Kiinassa tammikuun puolivälissä.

Julkaistu: 15.1. 1:33

Kauan odotettu sopimus on määrä allekirjoittaa tänään Washingtonissa.

Kiinan kanssa saavutettu kauppasopimus ei sisällä kiinalaistuotteille asetettujen tuontitullien perumisia, sanovat Yhdysvaltain viranomaiset. Valtiovarainministeriö ja kauppaedustajan virasto kommentoivat asiaa yhteisessä lausunnossaan.

Niiden mukaan muunlaiset huhut ovat vääriä. Lausunto julkaistiin sen jälkeen, kun uutistoimisto Bloomberg kertoi, että kiinalaistuotteille asetetut tuontitullit pysyvät voimassa ensi syksyn presidentinvaalien yli, minkä jälkeen tullien poistamista voidaan harkita.

Kiinan ja Yhdysvaltojen on määrä allekirjoittaa kauppasopimuksen ensimmäinen vaihe tänään Washingtonissa. Yhdysvaltojen puolelta kynää pitelee presidentti Donald Trump. Kiinan puolesta sopimuksen allekirjoittaa kauppaneuvottelija Liu He.

Sopimuksen tarkkaa sisältöä ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen. Yksityiskohdista on tarkoitus kertoa lisää keskiviikkona. Joitain tietoja on kuitenkin jo tihkunut ulos.

Yhdysvaltain ja Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta saatiin sopu joulukuussa. Sen mukaan Kiinan on määrä ostaa merkittäviä määriä amerikkalaistuotteita, muun muassa teollisuus- ja maataloustuotteita.

Yhdysvallat vuorostaan jätti nostamatta kaavailemiaan loppuvuoden rangaistustulleja kiinalaistuotteille. Yhdysvallat myös lupasi pienentää syyskuussa voimaan tulleita tuontitulleja.

Voimaan jäivät kuitenkin tullit satojen miljardien dollarien arvoiselle kiinalaistuonnille.

Kiina ja Yhdysvallat ovat olleet kauppasodassa lähes kaksi vuotta. Talousmahtien taistelu on vahingoittanut maailmantaloutta.

Tuoreimmat osastosta