Neste: Lakolla olisi erittäin mittavat haittavaikutukset – jopa räjähdysvaara jalostamolla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Neste: Lakolla olisi erittäin mittavat haittavaikutukset – jopa räjähdysvaara jalostamolla

Nesteen Porvoon jalostamo Sandvikenissä elokuussa 2017.

Nesteen Porvoon jalostamo Sandvikenissä elokuussa 2017.

Julkaistu: 14.1. 9:58

Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto uhkaavat kahden viikon työtaisteluilla, jotka alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta.

Pitkäaikainen häiriö polttoaineiden jakelussa lamaannuttaisi liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon, varoittaa Neste. Yhtiöllä on kemianteollisuuden lakkouhan piirissä noin 1 400 henkilöä.

Neste huomauttaa, että talvi on poikkeuksellinen ja vaikea ajankohta jalostamon pysäyttämiselle, sillä prosessin osat ja laitteistot altistuvat jäätymiselle. Siitä aiheutuu prosessin käynnistymisen viivästyksiä, jolloin tuotannon normaalitilaan saattaminen ja tuotteiden jakelu markkinoille vaikeutuu.

Yhtiön mukaan pahimmillaan jäätyminen voi aiheuttaa vakavia laiterikkoja ja sen seurauksena prosessin vuotoriskin ja räjähdysvaaran.

– Olemme erittäin huolissamme tilanteesta. Toivomme, että neuvottelujen osapuolet tekevät kaikkensa ratkaisun löytämiseksi, jotta mittavat vaikutukset yhteiskunnalle eivät toteudu, ja liikkumisen ja teollisen toiminnan turvallisuus voidaan taata, sanoo johtaja Hannele Jakosuo-Jansson Nesteeltä.

Lakon uhka kymmenissä yrityksissä

Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto uhkaavat kahden viikon työtaisteluilla, jotka alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta. Niiden piirissä olisi liittojen tietojen mukaan yli 38 000 työntekijää kymmenissä yrityksissä.

Lakot uhkaavat sulkea Nesteen jalostamojen lisäksi muun muassa Suomen sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat, Meyer Turun telakan, Nokian tehtaan Oulussa, Valmet Automotiven tuotannon Uudessakaupungissa ja Terrafamen kaivoksen Talvivaarassa.

Tuoreimmat osastosta