Lakkosuma seisauttaa Suomen teollisuuden – karut kuvat: kaikki nämä ihmiset häipyvät työpaikoilta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lakkosuma seisauttaa Suomen teollisuuden – karut kuvat: kaikki nämä ihmiset häipyvät työpaikoilta

Kuvituskuva
Julkaistu: 13.1. 14:17

Teollisuusliiton, ammattiliitto Pron ja Paperiliiton julistamat lakot voivat pysäyttää työt sadoissa suomalaisyrityksissä.

Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro sekä Paperiliitto jättivät sunnuntaina lakkovaroituksen, sillä niiden vaikeat työehtosopimukset eivät ole edenneet.

Ammattiliitot vaativat muun muassa kiky-tuntien perumista samaan tapaan kuin jo Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä sopimuksessa. Kikyt poistuivat myös viime viikolla solmituissa auto- ja korjaamoalan sekä pelti- ja erityisteollisuusalan sopimuksissa.

Työntekijäjärjestöjä hiertää myös se, ettei neuvotteluissa ole vielä edes päästy keskustelemaan palkankorotuksista.

– Neuvotteluissa Metsäteollisuus on viivytellyt eikä ole aidosti pyrkinyt löytämään ratkaisuja avoinna oleviin kysymyksiin. Neuvottelut eivät ole edenneet lainkaan, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo järjestön tiedotteessa.

Työnantajapuoli taas korostaa työntekijöiden vastuuta Suomen ja yritysten kilpailukyvyn parantamisesta. Esimerkiksi paperiteollisuudessa työaika jää työnantajien mukaan kilpailijamaita lyhyemmäksi, mutta työntekijöiden ansiotaso on jopa korkeampi.

Uusien tammikuun lopulla alkavien lakkojen piiriin kuuluu 31 000 työntekijää, ja ne kestäisivät ilmoituksen mukaan kaksi viikkoa sunnuntaihin 9. helmikuuta saakka.

Pron lakkojen piirissä olisi noin 8 000 työntekijää.

Kuvituskuva

Paperiliiton lakkojen piirissä on puolestaan 9 000 työntekijää.

Kuvituskuva

Teollisuusliitosta lakkoon jää 14 000 työntekijää. Teollisuusliiton työnseisauksen piirissä on yli 200 työpaikkaa ja useita sopimusaloja.

Kuvituskuva

Elinkeinoelämän keskusliitto EK laski maanantaina aamulla, että lakot aiheuttavan kansantuotteeseen 600 miljoonan euron menetykset ja yritysten liikevaihtoon saattaa tulla jopa 2 miljardin euron lovi.

Lakot osuvat osittain samoihin yrityksiin kuin joulukuun kolmipäiväinen lakko, jonka syynä oli työnantajien Teknologiateollisuuden ja työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton jumiutuneet neuvottelut. Tuon lakon hintalapuksi EK arvioi 200 miljoonan euroa.

Lakko ei välttämättä välittömästi vaikuta laajemmin ihmisten arkeen, mutta niillä voi olla vaikutusta esimerkiksi lääkkeiden saatavuuteen. Polttoaineen saannin häiriöt taas näkyisivät niin lento-, laiva- kuin maantieliikenteessäkin. Nesteen arviot polttoaineen saatavuudesta valmistuvat luultavasti tämän viikon lopulla.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tuoreimmat osastosta