Kullan hinta ponkaisi vuodessa 20 prosenttia – asiantuntija paljastaa taustat: ”Voi nostaa hintaa rajustikin”

Kultaan sijoittaneet voivat onnitella itseään, sillä viime vuoden hintakehitys oli varsin suotuisaa. Kullan hinta nousi viime vuonna reilut 20 prosenttia. Vuosi olikin paras sitten vuoden 2013, jolloin kullan hinta edellisen kerran notkahti.

Kultakolikoita ja -harkkoja veromessuilla vuonna 2010.

7.1.2020 15:05

Alkaneena vuonna sama meno näyttää jatkuvan. Lähi-idän tilanteen kiristyminen on saanut sijoittajat kahmimaan lisää epävakaiden aikojen turvasatamana pidettäviä kultasijoituksia.

Fyysistä kultaa, kuten harkkoja tarjoavan helsinkiläisen Voima Goldin asiantuntijan Sam Laakson mukaan kullan kansainvälistä kysyntää kasvattaa nyt useampikin tekijä.

– Keskuspankit ostivat vuonna 2018 eniten kultaa viiteenkymmeneen vuoteen ja viime vuonna mentiin tämän ylitse. Vuosi 2019 oli kullan hinnalle erittäin hyvä, Laakso sanoo uutistoimisto Startelille.

Yhdysvaltain uhittelu Iranille nosti maanantaina kullan unssihinnan korkeimmilleen sitten vuoden 2013 huhtikuun eli 1588,13 dollariin.

– Lyhytaikaiset uutiset eivät kuitenkaan liikuta markkinoita hyvin pitkään. Vaikutus kursseihin on yleensä muutaman päivän mittainen. Kullan hinta pomppasi eilen rajusti, mutta laski sitten iltaan kohden.

Keskuspankit avainasemassa

Kullan hinnalla on pitkiäkin nousujaksoja. Vuoden 2013 romahdus tuli sen jälkeen kun jalometallin hinta oli noussut 12 vuotta putkeen. Notkahduksen taustalla oli etenkin keskuspankkien ostojen hiljeneminen.

Keskuspankeilla ja niiden rahapolitiikalla onkin kullalle suuri merkitys. Sekä Federal Reserve että Euroopan keskuspankki ovat pitäneet rahahanansa toistaiseksi avoinna.

– Kun niiden rahapolitiikka on löysää, kullan hinta nousee, Laakso sanoo.

Hänen tavoitehintansa kullalle on 1800 dollaria unssilta. Alkaneen vuoden kuluessa saatetaan nähdä myös jonkinlainen korjausliike, mutta tätä on vaikea ennakoida. Kullan hintaa painavia tekijöitä ei ole nyt näkyvissä.

Yksi hintaa tukeva tekijä on kysyntä Aasiassa.

– Kiinalaiset instituutiot ovat pikku hiljaa alkamassa kiinnostua fyysisestä kullasta sijoituskohteena. Tämä voi nostaa kullan hintaa rajustikin. Kiina on tällä hetkellä maailman suurin kullan tuottaja, kuluttaja sekä tuontimaa.

Myös suomalaiset yksityissijoittajat ovat löytäneet kullan, vaikka se onkin Laakson mukaan ollut täällä sijoitusmuotona aliedustettu.

– Tämä on näkynyt meillä sekä myynti- että ostovolyymien nousuna. Kullan medianäkyvyys on nostanut varmasti omalta osaltaan kullan myyntiä. Fyysisen kullan myynti seuraa pitkälti kullan hintakehitystä, Laakso sanoo.

– Toimimme myös kierrätyskultamarkkinoilla, joilla liikehdintä on kasvanut, kun ihmiset ovat realisoineet kultakorujaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?