Asuntovälittäjät ennustavat: hyväkuntoisista, uudemmista asunnoista selvä pula - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntovälittäjät ennustavat: hyväkuntoisista, uudemmista asunnoista selvä pula

Ehdotetut lainakatto ja laina-ajan yläraja arveluttavat asuntovälittäjiä.

Turun, Tampereen ja Helsingin vaikutusalueella asunnot käyvät kaupaksi parhaiten.

7.1.2020 12:26

Uusi vuosikymmen alkaa asuntokaupan myötätuulessa, lupaa tuore markkinaennuste. Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) julkaisi ennusteensa alkuvuodelle tiistaina.

Koko vuonna neljä viidesosaa välittäjistä ennustaa asuntokaupassa kysynnän kasvavan tai pysyvän ennallaan koko maassa.

Vahvinta asuntomyynnin kasvun odotetaan olevan Turun, Tampereen ja Helsingin vaikutusalueella. Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen sekä Pohjois-Suomen tilanteen ennakoidaan pysyvän vähintään ennallaan. Hyvin lievää laskua asuntokauppaan ennakoidaan osaan Itä-Suomea sekä kaukana aluekeskuksista sijaitseviin kuntiin.

– Kasvukeskuksissa on raportoitu selvää tarjontapulaa hyväkuntoisista, uudemmista asunnoista, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Viime vuonna asuntojen hintojen nousu rauhoittui ja kauppamäärät pysyivät hyvällä tasolla.

Työtaistelut ja hallituskriisi heijastuivat asuntokauppaan

Ehdotettu lainakatto (450 prosenttia vuosituloista) olisi kyselyn tulosten perusteella merkittävä este asunnonhankinnalle, kiinteistönvälittäjät arvioivat. Kolmannes vastaajista arvioi, että lainakatto vaikuttaisi heidän alueensa kauppamääriin selvästi tai erittäin paljon. Alle viisi prosenttia uskoo, ettei lainakatolla ole vaikutusta.

Myös 25 vuoden enimmäislaina-aikaa asuntovälittäjät pitävät liian rajoittavana.

Syksyn työmarkkinakiistat ja hallituskriisi ovat markkinaennusteen mukaan jonkin verran lisänneet ostajien epävarmuutta.

Vuokra-asunnot hyvin kysyttyjä

Myös vuokra-asuntojen kysynnän kasvu näyttäisi jatkuvan vahvana: liki kaikki välittäjät uskovat kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan alkuvuonna. Ainostaan Etelä-Suomen pienillä paikkakunnilla sekä Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella on pieniä merkkejä kysynnän laskusta.

Vuokramarkkinoilla korostuu se, että huonokuntoiset vuokra-asunnot jäävät vähäiselle kysynnälle. Vuokrien määrissä odotetaan nousua alueilla, joissa kysyntää on eniten. Näitä alueita ovat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere ja Oulu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?