Pam on reklamoinut Instru Optiikan koulutuksista: ”Kuulostaa aivan absurdilta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pam on reklamoinut Instru Optiikan koulutuksista: ”Kuulostaa aivan absurdilta”

Pam- ja Erto-liitot selvittävät, mitä Instru Optiikassa tapahtuu.

Instru Optiikan toimitusjohtajan Pasi Anttilan mukaan yhtiön koulutuksilla on liiton tuki luottamusmiesten kautta. Pamista sanotaan, että kiertueella ei ole missään tapauksessa liittojen tukea.

21.12.2019 9:45

Instru Optiikka Oy:n roadshow-kiertue on kantautunut myös SOA:n (Suomen optometrian ammattilaiset), toimihenkilöliitto Erton, PAM:n eli palvelualojen ammattiliiton ja Kaupan liiton tietoon.

Taloussanomat uutisoi koulutuksiksi kutsutuista aamupäivätilaisuuksista, joissa henkilöstö luokiteltiin erivärisiin ryhmiin. Huonoimpaan luokkaan kuuluneita puhuteltiin ja kohdeltiin julkisesti tavalla, joka useiden paikalla olleiden mukaan herätti ahdistusta ja nöyryytyksen tunteita.

Yhtiön toimitusjohtaja Pasi Anttila sanoi, että yhtiön koulutuksilla on liiton tuki luottamusmiesten kautta. Taloussanomat ei pystynyt vahvistamaan asiaa luottamushenkilöiltä.

Pamista sanotaan, että kiertueella ei ole missään tapauksessa liittojen tukea.

– Meille on tullut yhteydenottoja tilaisuuksista, joissa toiminta kuulostaa kummalliselta ja aivan absurdilta. On paksua väittää, että hyväksymme tilaisuudet, kun päinvastoin olemme pyytäneet työnantajaliittoa valvomaan ja puuttumaan tilanteeseen, Pamin neuvontapäällikkö Juha Ojala sanoo.

Virallista valvontapyyntöä Pam ei ole esittänyt, sillä tiedossa ei vielä ollut, että toiminta suoraan rikkoo työehtosopimusta. Sellaisessa tilanteessa työnantajaliitto valvoo jäsenyritystä.

– Ajattelimme tässä vaiheessa, että toiminta on lähinnä vastoin tervettä järkeä.

Helsingissä Savoy-teatterissa Instru Optiikan toiminta sai joidenkin läsnäolijoiden mukaan äärimmäisiä piirteitä. Tilaisuus oli suurin. Yksi ryhmä kävelytettiin lavan halki satojen silmäparien edessä. Toimitusjohtajan puheet olivat aiheuttaneet salissa ja punaisten puhuttelussa järkytystä ja suuttumusta.

Yhtiön toimitusjohtaja Pasi Anttila on myöntänyt, että salitila ei ollut onnistunut, mutta kieltää tarkoituksellisen nöyryyttämisen. Ryhmäjaot hän vahvistaa, mutta kieltää, että ne olisivat olleet henkilöitä eriarvoistavia.

– Juridisessa mielessä hölmöilyä ei säädellä työehtosopimuksissa tai laissa, mutta ihan jo työsopimuslaissa työnantajan velvollisuus on kohdella henkilöitä tasapuolisesti. Työturvallisuuslaissa työnantaja vastaa siitä, että työpaikka on fyysisesti ja psyykkisesti turvallinen, Ojala sanoo.

– Ja vaikka olisi vaikea heti löytää oikeaa pykälää, terve järkikin sanoo, että jotain on vialla. Vaikea ymmärtää miten näin toimitaan ja että miten motivaatio voisi kasvaa kenelläkään, edes näillä vihreillä (kolmesta väriryhmästä kiitellyimmät työntekijät).

Ojalan mukaan toiminnan vakavuutta lisää se, että kyse ei tunnu olleen yksittäisestä ylilyönnistä vaan järjestelmällisestä toiminnasta useassa kaupungissa.

Pam ja Erto aikovat tammikuussa käydä asiaa yhdessä läpi asianosaisten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?