Teknologiateollisuuden Minna Helle toivoo sovintoa tällä viikolla: ”Tilanne on hyvin vakava” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teknologiateollisuuden Minna Helle toivoo sovintoa tällä viikolla: ”Tilanne on hyvin vakava”

Julkaistu: 16.12.2019 10:30

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut jatkuivat noin parin viikon tauon jälkeen valtakunnansovittelijan toimistossa.

Vientiteollisuuden työmarkkinaneuvottelut jatkuvat tänään valtakunnansovittelijan toimistossa parin viikon tauon jälkeen. Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle toivoo sovinnon syntyvän tällä viikolla.

– Koko työmarkkinakenttä odottaa päänavausta. Ei ole kenenkään etu, jos tilanne vielä jatkuu hyvin epävarmana, Helle toteaa.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliset neuvottelut katkesivat joulukuun alussa. Tuolloin vientialojen työntekijöitä edustava Teollisuusliitto hylkäsi sovintoehdotuksen, joka olisi tuonut 1,6 prosentin palkankorotuksen kahden vuoden aikana sekä lopettanut kiky-tuntien käytön. Liitto piti palkankorotusta riittämättömänä.

– Tilanne on hyvin vakava, sillä näkemysero palkankorotuksista on aika suuri. Meidän mielestämme nyt ei kannattaisi lyhytnäköisesti lähteä nostamaan kustannuksia liikaa, Helle sanoo.

Teollisuusliitto, ammattiliitto Pro ja Ylempien toimihenkilöiden YTN järjestivät viime viikolla kolmepäiväisen lakon neuvottelujen vauhdittamiseksi. Lakkojen piirissä oli noin 100 000 työntekijää.

Helle kuitenkin kuvaa tilannetta hyvin vakavaksi, ja näkemyseroja suuriksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan liitossa ei ole tehty päätöksiä uusista työtaistelutoimista. Ratkaisu voi riippua tämän päivän neuvotteluista.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan hän on ollut yhteydessä neuvotteluosapuoliin. Varsinaisesta näkökantojen lähentymisestä hänellä ei ollut arviota.

– Uusia ajatuksia ja ideoita on haettu näiden viikkojen aikana, Piekkala sanoo.

Tuoreimmat osastosta