Fiva pitää lainakaton ja pankkien pääomavaatimukset ennallaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fiva pitää lainakaton ja pankkien pääomavaatimukset ennallaan

Finanssivalvonnan toimitalo Snellmanninadulla Helsingin Kruunuhaassa.

Finanssivalvonnan toimitalo Snellmanninadulla Helsingin Kruunuhaassa.

Julkaistu: 13.12.2019 15:31

Finanssivalvonta (Fiva) pitää ennallaan asuntolainojen lainakaton eikä aseta pankeille muuttuvaa lisäpääomavaatimusta.

Fivan johtokunta antoi asiaa koskevan makrovakauspäätöksen tänään. Sen mukaan luottokannan kehityksessä ei ole merkkejä ylikuumentumisesta.

Asuntolainojen lainakatto eli enimmäisluototussuhde rajoittaa siis jatkossakin asuntoluoton määrän enintään 85 prosenttiin vakuuksien käyvästä arvosta. Poikkeuksena on ensiasunnon hankinta, jolloin lainakatto on 95 prosenttia.

Johtokunta ei myöskään aseta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta pankeille ja muille luottolaitoksille,

– Vaikka suhdanneluonteiset ja rakenteelliset riskit Suomen rahoitusvakaudelle eivät ole juuri muuttuneet, Suomessakin on syytä varautua luotonantoon ja asuntomarkkinoihin liittyvien järjestelmäriskien mahdolliseen kasvuun jatkossa. Samalla on perusteltua arvioida uusien makrovakausvälineiden tarpeellisuutta, valtiovarainministeriön asettaman työryhmän esitysten mukaisesti, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen sanoo tiedotteessa.

Fivan mukaan luottokannan kehityksessä ei ole merkkejä sellaisesta ylikuumenemisesta, joka puoltaisi muuttuvan lisäpääomavaatimuksen asettamista pankeille ja muille luottolaitoksille.

Suomen rahoitusjärjestelmän pidempiaikaiset rakenteelliset haavoittuvuudet ovat Fivan mukaan pysyneet kuitenkin suurina.

– Kotitalouksien velkaantuneisuutta kasvattavat edelleen uudisasuntojen taloyhtiölainat sekä kulutusluotot. Asuntoluotonanto ja vanhojen asuntojen kauppa piristyivät kesällä 2019. Asuntolainojen korkomarginaalit ovat kaventuneet, ja hyvin pitkät asuntolainat yleistyneet, tiedotteessa sanotaan.

Rakentamisen väheneminen on hidastanut asuntoyhteisölainojen kannan kasvua.

Vaikka velkaantuneisuuden kasvu on viime aikoina ollut aiempaa hitaampaa, kotitalouksien velkaantuneisuus suhteessa käytettävissä oleviin vuosituloihin on edelleen lähellä ennätystasoa ja oli vuoden 2019 toisella neljänneksellä 128 prosenttia, valvoja huomauttaa.

Finanssivalvonnan johtokunta arvioi vuosineljänneksittäin lyhyen ja pitkän aikavälin riskejä Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudelle.

Tarvittaessa johtokunta voi tiukentaa tai keventää vakautta edistäviä niin kutsuttuja makrovakausvälineitä.

Tuoreimmat osastosta