Petter Stordalen kertoi ”3 miljoonan euron” samppanjan näytelleen merkittävää osaa Kämp-kaupassa – myyjä paljastaa, kuinka kaikki tapahtui - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Petter Stordalen kertoi ”3 miljoonan euron” samppanjan näytelleen merkittävää osaa Kämp-kaupassa – myyjä paljastaa, kuinka kaikki tapahtui

Kämp-hotellin kauppahinta 108 miljoonaa euroa ratkesi uutuuskirjan mukaan erikoisella tavalla.

Norjalainen hotellimiljardööri Petter A. Stordalen kertoo tuoreessa kirjassaan, miten Kämp-hotellin kaupat syntyivät.­

12.12.2019 8:54 | Päivitetty 12.12.2019 11:43

Tunnettu norjalainen hotellimiljardööri Petter A. Stordalen kertoo tuoreessa kirjassaan Suomessa kovasti kohua herättäneestä Kämp-hotellin ostostaan. Alun perin norjaksi ilmestynyt teos on käännetty ruotsiksi nimellä Äntligen vardag! : älska måndagar och uppnå dina mål, mikä on vapaasti käännettynä Vihdoinkin arkipäivä! - rakasta maanantaita ja saavuta tavoitteesi.

Kirjan toinen tekijä on Ole-Martin Ihle. Kääntäjä on Eva Andreasson. Kirjan kustantaja on Strawberry Förlag. Norjankielisen alkuperäisen teoksen kustantaja on Pilar Forlag.

Stordalen tunnetaan muun muassa siitä, että omistaa Nordic Choice Hotels -ketjun. Ketjun hotelleihin kuuluvat muun muassa Clarion-hotellit.

Näin kohukauppa eteni kirjan mukaan

Elokuussa Stordalenin yritys osti Helsingissä sijaitsevan Kämp-hotellin ja lokakuun lopussa hän teki kaupat osasta Suomessa toimivan Tjäreborg-matkatoimiston emoyhtiö Thomas Cook Northern Europesta.

Stordalenin kirjassa kerrotaan Kämp-hotellin kaupasta, jossa myyjää edusti kirjan mukaan Capman Oyj:n perustaja Ari Tolppanen. Hän toimi tuolloin yrituksen hallituksen puheenjohtajana.

Osapuolet eivät julkistaneet kauppahintaa, kun kaupoista tiedotettiin elokuussa 2019.

”3 miljoonan shampanja ratkaisi asian”

Tolppanen kertoi, että osakkeenomistajien mukaan Kämpin arvo on 108 miljoonaa euroa, mutta Stordalen oli aluksi valmis tarjoamaan vain 105 miljoonaa euroa.

– Jos pystyt venymään 108 miljoonaan euroon, voin viedä loppuun viimeisen kaupan osakkeenomistajien tahdon mukaiseksi ja oman urani kannalta se on tärkeää, Tolppanen oli kertonut Stordalenille.

Sanoin hänelle, että olen jo venynyt pitkälle kauppahinnassa, Stordalen kertoo kirjassaan.

– Tiedän sen, mutta on tärkeää, että voin lähteä täältä kaupan jälkeen pystypäin, Tolppanen sanoi.

Sitten tapahtui yllättävä käänne. Miehet katsoivat toisiaan ja hymyilivät.

– Vastineeksi tarjoan sitä, että korkkaamme talon kalleinta samppanjaa, Tolppanen sanoi.

Stordalen ei olisi itse uskonut, että samppanjan hinta olisi 3 miljoonaa euroa.

Kaupat syntyivät ja miehet kättelivät toisiaan.

”Meillä oli hyvä keskinäinen kemia”

Capmanin Ari Tolppanen vahvistaa Taloussanomille, että kauppa viimeisteltiin kuohuvalla. Kirjassa sampanjan merkkiä ei kerrota, mutta Tolppasen mukaan iso seurue valitsi Kämpin listalta kaksi pulloa Krug 2002:ta. Yksi pullo maksaa 800 euroa eli juomatilaukselle tuli hintaa yhteensä 1 600 euroa

– Me maksoimme juomat ikään kuin vastineeksi kaupan lisähinnasta.

Tolppasen mukaan kaupantekohetki oli yksi hänen uransa mielenkiintoisimmista ja hauskimmista. Hänestä kilistely oli oiva tapa päättää kokous.

– Meillä oli hyvä keskinäinen kemia.

Juttua oikaistu kello 11.45: Stordalen käytti samppanjan hinnasta kuvaannollista kieltä. Capmanin Ari Tolppanen kertoo, paljonko samppanja käytännössä maksoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?