Analyytikko arvioi: Brexit-vääntö ei lopu Britannian vaaleihin – jatkoaikaa haetaan jopa 2022 loppuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Analyytikko arvioi: Brexit-vääntö ei lopu Britannian vaaleihin – jatkoaikaa haetaan jopa 2022 loppuun

Britannian pääministeri Boris Johnson syö piirakkaa kampanja-autossa 11. joulukuuta.

Britannian pääministeri Boris Johnson syö piirakkaa kampanja-autossa 11. joulukuuta.

Julkaistu: 11.12.2019 14:37

Britannian konservatiivipuolueen voitto huomisissa parlamenttivaaleissa sinetöisi todennäköisesti brexitin läpimenon pääministeri Boris Johnsonin sopimuksen mukaisesti tammikuun lopussa.

Nordea analyytikon Kristian Nummelinin mukaan pelkkä sopimuksen läpimeno ei kuitenkaan ole Britannian haasteiden pää.

– Sopimuksen hyväksymisen jälkeen käynnistyvät kauppaneuvottelut EU:n ja Britannian välillä. Britanniassa haaveena on saada neuvottelut päätökseen ensi vuonna, mutta on vaikea nähdä prosessin sujuvan näin nopeasti, Nummelin kirjoittaa Nordean blogissa.

Nummelinin mukaan todennäköisempää on, että neuvottelut kestävät selvästi tätä pidempään ja jatkoaikaa pidennetään jopa vuoden 2022 loppuun.

Tämä kaikki kuitenkin riippuu siitä, voittaako Johnsonin puolue edes enemmistöä. YouGovin eilisen kyselytutkimuksen mukaan puolueen etumatka on kaventunut jo puolella. Nummelinin mukaan Britannian vaalitapa vaikeuttaa vaalitulosten ennakointia, mutta konservatiivien voitto on silti todennäköisin lopputulos.

– Mikäli konservatiivit saavat toimintakykyisen enemmistön parlamenttiin, on Johnsonin neuvotteleman sopimuksen läpimeno hyvin todennäköistä, Nummelin kirjoittaa.

Vaikka Britannian ja euroalueen talouksille erosopimuksen hyväksyminen olisi positiivista, on ero Nummelinin mukaan joka tapauksessa Britannian kannalta vaikutuksiltaan negatiivinen.

– Epävarmuuden vähentyminen parantaisi yritysten luottamusta ja piristäisi tämän hetken heikkoa talouskuvaa, vaikka pitkällä aikavälillä EU-ero kasvattaakin kaupanesteitä. Kokonaisuudessaan Britannian talous jää heikommalle tasolle kuin tilanteessa, jossa maa olisi päättänyt jäädä Euroopan Unioniin, Nummelin kirjoittaa.

Lue lisää: Kommentti: Kuka enää stressaa brexitistä? Ei ainakaan brittipankkiiri

Tuoreimmat osastosta