Kommentti: Kuka enää stressaa brexitistä? Ei ainakaan brittipankkiiri - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kuka enää stressaa brexitistä? Ei ainakaan brittipankkiiri

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.12.2019 6:30

Talouden pahimmat brexit-pelot ovat jo väistyneet. Siitä kertoo punnan vahvistuminen, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

Britannia järjestää torstaina parlamenttivaalit eikä uutta brexit-kansanäänestystä, mutta silti juuri Britannian ero Euroopan unionista EU:sta on näidenkin vaalien tärkein teema.

Pääministeri Boris Johnsonin johtama konservatiivipuolue haluaa maan eroavan EU:sta mahdollisimman pian. Vaalimainosten iskulause lupaa ”panna brexitin toimeksi” tuota pikaa ilman taas uusia määräaikojen lykkäyksiä.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue taas lupaa edetä varovaisemmin kohti ”järkevää brexitiä”, jonka toteen panemisesta se lupaa vielä järjestää kansanäänestyksen ennen kuin mitään peruuttamatonta ehtii tapahtua.

Yksikään äänestäjä tai sen puoleen kukaan muukaan ei voi tietää, mitä konservatiivien lupaama pikainen brexit tarkoittaa. Eikä yksikään äänestäjä tai sivullinen tarkkailija tiedä, mitä työväenpuolueen lupaama järkevä brexit tarkoittaa.

Siksi ennalta varmaa on oikeastaan vain se, että brexit on ja pysyy epävarmana projektina vielä pitkän aikaa vaalien jälkeenkin. Oikeastaan vaalituloksesta riippumatta.

Kannatuskyselyiden perusteella konservatiivipuolue on vaalien ennakkosuosikki, mutta samojen kyselyiden perusteella työväenpuolue voi silti saada yhdessä maan pikkupuolueiden kanssa yli puolet kaikista äänistä.

Miten äänet tai varsinkin parlamenttipaikat lopulta jakautuvat, selviää vasta vaalien jälkeen. Niin kuin sekin, saako Britannia enemmistö- vai vähemmistöhallituksen.

Ja varsinkin, mihin suuntaan brexit-projekti seuraavaksi kulkee.

Luottamus on vahvistunut mutta ei vahvaa

Kaikesta vaaleihin ja vaalien jälkeiseen politiikkaan liittyvästä epävarmuudesta huolimatta Britannian punta on vahvistunut eikä suinkaan heikentynyt.

Punta on vahvistunut valuuttamarkkinoilla elokuusta asti ja lisäksi epätavallisen paljon, hieman yli kahdeksan prosenttia suhteessa Yhdysvaltain dollariin ja melkein yhdeksän prosenttia suhteessa euroalueen euroon.

Valuuttamarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan vapaasti vaihteleva punnan valuuttakurssi on yksi herkimmistä brittitalouden kuumemittareista. Se kertoo reaaliaikaisesti maailman finanssimarkkinoiden toiveiden, pelkojen ja muiden odotusten vaihteluista.

Jos markkinoiden luottamus Britannian talouteen heikkenee, niin heikkenee myös punnan vaihtokurssi suhteessa muihin valuuttoihin ja varsinkin dollariin ja euroon.

Siksi punta heikentyi voimakkaasti Britannian vuoden 2016 kansanäänestyksen brexit-päätöksen jälkeen. Ja siksi punta on heikentynyt joka kerta, kun niin sanotun kovan brexitin riski eli pelko sopimuksettomasta äkkierosta on kasvanut.

Vastaavasti punta pyrkii vahvistumaan aina, kun luottamus Britannian talouteen ja tulevaisuuteen vahvistuu niin kuin on viime kuukausina käynyt.

Toki sillä tarkennuksella, että ”luottamuksen vahvistuminen” on eri asia kuin ”vahva luottamus”. Valuutta voi vahvistua vaisujenkin näkymien oloissa, kunhan odotukset kohenevat vähän vähemmän vaisuiksi kuin aiemmin.

Kovan brexitin riski liki olematon

Viime kuukausina punta on vahvistunut, vaikka luottamus Britannian talouden näkymiin ei ainakaan vielä ole erityisen vahvaa.

Päinvastoin maan edelleen vireillä oleva ero EU:sta on yhä omiaan aiheuttamaan taloudelle vakavaa ja pysyvää haittaa.

Mutta brexit tai siitä koituvat talouden monenlaiset haitat eivät enää ole uusi ja odottamaton takaisku, jonka perusteella punnan pitäisi edelleen heikentyä.

Sen sijaan osa puntaa aiemmin heikentäneistä suurimmista brexit-riskeistä näyttää ainakin valuuttamarkkinoiden mielestä hälvenneen.

Punnan vahvistuminen kertoo esimerkiksi siitä, että entistä harvempi markkinatoimija enää pitää niin sanottua kovaa brexitiä eli Britannian sopimuksetonta äkkieroa varteen otettavana riskinä.

Niinpä punnan tähänastinen vahvistuminen ilmentää suurimpien brexit-riskien ja -pelkojen väistymistä, mutta se ei ole vihje kaikkien brexit-riskien tai -haittojen haihtumisesta.

Vaalien jälkeen brexit-draama voi toki kehittyä kumpaan suuntaan tahansa, joten myös talouden uhkakuvat voivat taas kasvaa tai jatkaa huojentumistaan.

Valuuttamarkkinoiden liikkeet ovat melkein yhtä vaikeita ennalta aavistaa kuin politiikan käänteet. Siksi puntakin voi yhtä hyvin painua taas laskuun tai jatkaa vahvistumistaan.

Kovan brexitin paluu – ja punnan selkäsauna – olisi kuitenkin verrattomasti suurempi yllätys kuin jopa brexitin vesittyminen loputtoman siirtymävaiheen vale-brexitiksi – ja punnan vahvistuminen – tai koko eron peruuntuminen – ja punnan jyrkkä vahvistuminen.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta