3-vuotias tyttö menetti isänsä – kohta perintörahat olivat äidin avomiehen ja anopin taskuissa: syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

3-vuotias tyttö menetti isänsä – kohta perintörahat olivat äidin avomiehen ja anopin taskuissa: syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Julkaistu: 10.12.2019 19:30

Savolainen pikkutyttö menetti isänsä lokakuussa 2017. Isän kuoleman jälkeen lapsen äidille selvisi, että tytär saa isävainajansa eläkesäästöjä vakuutusyhtiöltä lähes 24 000 euroa.

Pikkutytön nimissä avattiin tili ja rahat tulivat. Valitettavasti rahat myös menivät lähes kokonaisuudessaan, kun tytön äiti ryhtyi niitä luvatta käyttämään.

Suurimman yksittäisen potin eli äidin arvion mukaan noin 8 000–9 000 euroa, hän siirsi silloisen avomiehensä tilille, jolle oli kertynyt vuokrarästejä ja muita velkoja. Avomiehen äidillekin riitti rahaa lainattavaksi 1 600 euron verran. Ex-avomies ei ole maksanut tytön äidille rahoja takaisin ja hidasta on ex-anopinkin velkojen maksu. Esitutkinnassa mies arvioi saaneensa silloiselta kumppaniltaan rahaa velkarästien maksuun noin 3 000 euroa.

Ja perheenjäsenten lisäksi muitakin rahanreikiä lapsiperheessä riitti. Nostoja tehtiin lähes 1,5 vuoden ajan alkaen maaliskuusta 2018 aina heinäkuuhun 2019 saakka.

– Kun oma tili alkoi välillä olla nollilla, niin jouduin ottamaan tililtä rahaa maksaakseni vuokra ja ruokamaksut ja myös lapsen tarvikkeet, kuten esimerkiksi vaippoihin, kertoi äiti poliisin esitutkinnassa.

Vaippojen ja lasten tarvikkeiden lisäksi pikkutytön saamaa perintöä käytettiin surutta kodin hankintoja tehtäessä. Näin siitä huolimatta, että äiti oli saanut esimerkiksi tiskikonetta varten harkinnanvaraista toimeentulotukea kertomansa mukaan 300 euroa.

– Tililtä olen maksanut pyykkikoneen, tiskikoneen, telkkarin, lapsille polkupyörän, kirjahylly, senkin ja pari vuodetta. Nämä ostokset ovat olleet pakollisia, koska pyykkikone, tiskikone ja telkkari hajosi ja senkin ja kirjahyllyn tarvitsin siksi, että lapset ei pääsisi kaikkiin särkyviin tavaroihin käsiksi, äiti kertoi kuulusteluissa.

Tapaus paljastui, kun pikkutytön äiti kertoi luvattomasta perintörahojen käytöstä sosiaalityöntekijälle. Tosin rahojen luvaton käyttö jatkui rikosilmoituksen teon ja ensimmäisen poliisikuulustelunkin jälkeen. Syyttäjän mukaan äiti on käyttänyt tyttärensä varoja luvatta ainakin 22 000 euron edestä. Äidin entisen avopuolison syyttäjä arvioi saaneen rahaliikenteestä hyötyä ainakin vajaan 6 000 euron verran.

Syyttäjä vaatii molemmille vastaajille ehdollista vankeutta. Äitiä syytetään törkeästä kavalluksesta ja äidin entistä avopuolisoa rahanpesua. Pohjois-Savon käräjäoikeus antaa jutussa tuomion perjantaina 13. joulukuuta.

Tuoreimmat osastosta