Hankala uutinen joulun alla: Suomen sikamarkkinat kriisissä – liha-alan yrityksiltä hätähuuto - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hankala uutinen joulun alla: Suomen sikamarkkinat kriisissä – liha-alan yrityksiltä hätähuuto

Pula sianlihasta uhkaa pieniä ja keskisuuria liha-alan yrittäjiä, sanoo yrityksiä edustava Lihakeskusliitto.

10.12.2019 14:24

Sianlihan kysynnän voimakas kasvu ajaa pieniä ja keskisuuria liha-alan yrityksiä vaikeuksiin. Lihakeskusliitto kuvailee Suomen sikamarkkinoiden olevan kriisissä ja sanoo tilanteen olevan kriittinen.

Sianlihan kysyntä on kasvanut tänä vuonna voimakkaasti Kiinassa riehuvan afrikkalaisen sikaruton takia. Lihakeskusliiton mukaan sianlihan hinta EU-markkinoilla on noussut lähes 40 prosenttia ja Suomessa vieläkin enemmän sianlihan alituotannon vuoksi.

Liiton mukaan kysynnän kasvu heijastuu sianlihaa käyttäviin pieniin ja keskisuuriin liha-alan yrityksiin.

– Tilanne on jo niin vakava, että yhtiöiden säilyminen hengissä on kriittisellä tasolla, Lihakeskusliitto sanoo tiedotteessa.

Liiton mukaan lihanhankinta ja teurastus on Suomessa erittäin keskittynyttä. Pienet ja keskisuuret jalostajat ostavat kotimaisen raaka-aineen isoilta kilpailijoiltaan. Liitto sanoo, että Suomessa on erittäin heikko sianliharaaka-aineen saatavuus.

Samaan aikaan isot suomalaiset lihatalot ovat hyötyneet Kiinan sikaruton aiheuttamasta vientikysynnän kasvusta. HKScan ja Atria kertoivat toukokuussa STT:lle, että sikarutto on nostanut sianlihan hintaa ja lisännyt lihatalojen tuotteiden kysyntää.

Esimerkiksi Atria kertoi lokakuussa, että sianlihan vienti Kiinaan kasvoi voimakkaasti kolmannella vuosineljänneksellä. Atria vie tänä vuonna Kiinaan noin 12 prosenttia vuosittaisesta sianlihan tuotannostaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?