Verottaja ei luovuta salaamista vaatineiden rikkaiden tulotietoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verottaja ei luovuta salaamista vaatineiden rikkaiden tulotietoja

Sadat ihmiset vaativat verottajalta vuoden 2018 verotietojensa pimittämistä.

Sadat ihmiset vaativat verottajalta vuoden 2018 verotietojensa pimittämistä.

Julkaistu: 9.12.2019 16:02

Verohallinnon oikeusyksikkö on ruuhkautunut siinä määrin, että julkisuuslain määräaika ylittyi.

Verohallinto on päättänyt, että se ei edelleenkään luovuta medialle tietoja, jotka se salasi vuoden 2018 verolistoilta. Iso joukko suurituloisia vastusti tietojensa luovuttamista osana verottajan medialle toimittamaa tietokantaa yli 100 000 euron tulorajan ylittäneistä verovelvollisista.

Vuoden 2018 verotiedot tulivat julki marraskuun alussa. Tänä vuonna suurituloisten lista ei ollut aiempien vuosien tapaan kattava ja luotettava, sillä sadat ihmiset vaativat verottajalta tietojensa pimittämistä. Verohallinto hyväksyi kaikki vaatimukset.

Useat viestimet ovat veropäivän jälkeen esittäneet Verohallinnolle tietopyyntöjä aiheesta. Päätöksiä tietopyyntöihin ei ole vielä kirjoitettu puhtaaksi, mutta lopputulos on jo selvillä.

– Päätökset tulevat olemaan kielteisiä, tietopalvelupäällikkö Ulla-Maija Heikkilä Verohallinnosta kertoo.

Kielteisistä päätöksistä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen.

Verohallinto perustelee uutta käytäntöään EU:n tietosuoja-asetuksella, joka astui voimaan viime vuoden alussa. Verottaja katsoo, että tietosuoja-asetuksen mukainen tietoluovutusten vastustamisoikeus koskee medialle veropäivänä toimitettavaa suurituloisten listausta.

Ilta-Sanomat on yksi tietoja Verohallinnolta pyytäneistä medioista. IS:n pyynnön osalta julkisuuslain mukainen määräaika tietopyyntöön vastaamiseen umpeutui viime viikolla, mutta päätös on yhä työn alla.

– Olemme todella pahoillamme määräajan ylittymisestä. Meille on tullut yli 600 vastustamispyyntöä ja useita tietopyyntöjä medialta, oikeusyksikkömme on ruuhkautunut pahoin, Heikkilä sanoo.

Tuoreimmat osastosta