Minne katosi Anttila? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Minne katosi Anttila?

Tässä Lohjan Anttila.

Tässä Lohjan Anttila.

Julkaistu: 9.12.2019 14:32

Kun kuopus kysyi, että isi, milloin taas mentäisiin Anttilaan, oli edessä kiva kauppareissu. Aha, uusi Simpson-dvd myynnissä!

Käy Anttilasta katsomassa, neuvoi äiti, kun opiskelukämppää sisustaessani pohdin, mistä pikkurahalla saisi ne tarvikkeet, joita mamma ei kotoa mukaan pakannut.

Ja totta: 70-luvun alun Suomi ei ollut väärällään tokmanneja eikä honkkareita mutta Anttiloita kyllä.

Piti ostaa vain pari juomalasia ja uusi teekuppi, mutta jos illalla jättäisi Myssyssä pari ylimääräistä kaljaa juomatta, niin voisi hurmata opiskelijaneitoja ihka uudessa, kerrankin siistissä teepaidassa.

Kelpo laseja, mukeja ja teepaitoja ja mitä kaikkea tarpeellista silloisten ruokaosaston tarjouksia myöten opintolainalla eläjä kävikään ”Anttilasta katsomassa”.

Kalle Anttilan 1952 perustamasta postimyyntiliikkeestä isoksi tavarataloketjuksi kasvaneella firmalla ja meikäläisellä oli oikein reilu suhde.

Vaikka ensimmäisillä palkkasäästöilläni sitten ostinkin stereot erikoisliikkeestä, koko levykokoelmani, kasetit ja järjestelmäkameran hankin tutulta myyjältä Anttilan valikoimista.

Minusta hyviä ostoksia, mutta maine oli halvan hinnan mukainen. Turkin basaareissakin kauppiaat joikuivat vielä 2000-luvulla peräämme tuttua renkutusta. ”Osta minulta – Stockmannin laatu, mutta Anttilan hinta!”

Äiti oli tutustunut Anttilan Kallen kauppaan postimyyntikuvaston välityksellä. Kun sitä teinipoikana selailin, oli melkoinen yllätys, että siellä oli sivukaupalla värikuvia aistikkaista mallineitosista pelkissä alusasuissa.

Myöhemmin ymmärsin, että en todellakaan ollut ensimmäinen enkä ainoa teinipoika Anttilan suomassa hormonihurmiossa.

– Joo, meillä oli mökillä Anttilan kesäkuvasto ulkohuusissa. Loppukesällä se oli jo ihan repaleinen – meitä kun on neljä veljestä, huokaili savolainen työkaveri autuaissa muistoissaan.

Kalle Anttila myi firmansa 1976 Tukolle, jolta se siirtyi Keskolle 1996 – ja raskaiden tappioiden jälkeen 2015 saksalaisjohtoiselle pääomasijoitusrahastolle. Isojen lisätappioiden jälkeen tuli Anttilan loppu: konkurssi kesällä 2016.

Koventunut kilpailu, verkkokauppa ja mitä kaikkea Anttilan tuhon syitä olikaan. Viimeinen Anttilan tavaratalo (Helsingin Itiksessä) sulkeutui 10.12.2016.

Eihän Anttilaa toki enää Simpsonien takia tarvitsisikaan, taitaa eri tv-kanavilta tulla joka päivä kymmenkunta jaksoa.

Mutta joskus sohvalla Homerin seurassa torkkuessani olen yhä kuulevinani pojanäänen, että isi, jäi eilen illalla kesken kolmas kausi siihen Kauhujen taloon.

– No niinpä jäikin. Pistetään deeveedee pyörimään.

Tuoreimmat osastosta