Sähköasentaja-Jarkko ei mennyt tehtaalle vaan starttasi lumiauran – lähettää tuliset terveiset neuvottelupöytään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähköasentaja-Jarkko ei mennyt tehtaalle vaan starttasi lumiauran – lähettää tuliset terveiset neuvottelupöytään

Jarkko Nyholmin lakkopäivä kuluu maanantaina perheen kanssa ja muun muassa lumenaurauksessa.

Jarkko Nyholmin lakkopäivä kuluu maanantaina perheen kanssa ja muun muassa lumenaurauksessa.

Julkaistu: 9.12.2019 13:05

Laihialaisen Jarkko Nyholmin lakkopäivä kuluu lumitöissä ja Jeri-vauvan kanssa – Terveiset neuvottelupöytään: ”Toivottavasti Riku pitää pintansa”

Jarkko Nyholmilla on ollut poikkeuksellinen maanantaiaamu. Tavallisesti hän olisi lähtenyt töihin jo varhain aamulla, mutta tänään jäikin kotiin. Tänään alkoivat liki 100 000 vientialan yrityksen työntekijää koskevat lakot.

Kolmipäiväisen lakon taustalla on työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden ja työntekijöitä edustavien Teollisuusliiton, ammattiliitto Pro:n ja ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n tes-neuvotteluiden kariutuminen.

Sähköasentajana Vaasan Wärtsilässä työskentelevä Nyholm on yksi kolmipäiväiseen teollisuusalan lakkoon osallistuvista. Keskiviikkona hänellä on tiedossa lakkovahdin vuoro, ja tänään hän voi tehdä jotain aivan muuta.

– Lakko tuli oikeastaan hyvään aikaan. Tavallisesti kun on aamuvuorossa, niin ehtii vasta illalla nähdä poikaa.

Viiden kuukauden ikäinen Jeri-poika piti aamulla huolen siitä, ettei lakkoileva isä vedellyt tänäänkään pitkään hirsiä. Puuhaa on ollut varhaisesta aamusta asti.

– Menin auraamaan lumia rakennustyömaalta, ja meille tulee puolison ystävä kylään. Aiomme leipoa torttuja ja käydä kaupassa.

Nyholmin puoliso Sara Korhonen pakkailee banaanilaatikoita. Perhe rakennuttaa paraikaa omakotitaloa, ja pikku hiljaa pyritään pakkailemaan osaa tavaroista valmiiksi muuttolaatikoihin.

Nyholmin perheessä eletään ruuhkavuosia. Sen lisäksi, että perheessä on vauva ja taloprojekti meneillään, sekä Jarkko että Sara opiskelevat.

– Minä valmistun keväällä kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi, ja Sarakin aloitti juuri sosiaali- ja terveysalan johtamisen opinnot ammattikorkeakoulussa. Onhan tämä vähän kiireistä aikaa, mutta pitää organisoida ajankäyttö, Jarkko Nyholm toteaa.

Lisäksi Jarkko on ollut mukana ay-toiminnassa kymmenisen vuotta, eli käytännössä koko sen ajan kuin hän on ollut töissä Wärtsilässä.

Nyt 35-vuotiaana hän voisi jo siirtää Vaasan metallityöväen ammattiosaston nuorisojaoksen puheenjohtajan seuraavalle.

– Kovasti olemme koettaneet etsiä uutta, nuorempaa vetäjää, mutta ei tahdo löytyä. Nuoria ei oikein kiinnosta ay-toiminta.

Syytä olisi Nyholmin mielestä kiinnostua ammattiliikkeestä. Hän kokee saaneensa paljon tietoa muun muassa siitä, miten työehtosopimukset syntyvät.

– Moni nuori tuntuu ajattelevan, että sopimukset ovat pysyviä. He eivät aina ymmärrä, että jos emme puolustaudu, työnantajapuoli vie meiltä saavutetut edut.

Meneillään olevasta sopimuskierroksesta hänellä on vahva mielipide.

– Kikytunnit ovat täysin turhia, niillä ei Suomi todellakaan lähde nousuun. Palkankorotuksetkin ovat yhtä tyhjän kanssa, kun vertaa esimerkiksi Saksaan tai Ruotsiin.

Nyholmilla on myös terveisiä neuvottelupöytään.

– Toivottavasti Riku pitää pintansa, hän toivottaa viitaten Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aaltoon.

Tuoreimmat osastosta