Teknologiateollisuuden Helle harmittelee lakkoja – ei aio tinkiä kikystä: ”Olemme tulleet merkittävästi vastaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teknologiateollisuuden Helle harmittelee lakkoja – ei aio tinkiä kikystä: ”Olemme tulleet merkittävästi vastaan”

Työmarkkinajohtaja Minna Helteen kanssa vientiyrityksiä vaivaavaa tes-kiistaa ei ole saatu sovittua eikä uusia neuvotteluja ole sovittu.

Työmarkkinajohtaja Minna Helteen kanssa vientiyrityksiä vaivaavaa tes-kiistaa ei ole saatu sovittua eikä uusia neuvotteluja ole sovittu.

Julkaistu: 9.12.2019 11:48

Teknologiateollisuus olisi ollut valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ehdotuksen, mutta työntekijöitä edustava Teollisuusliitto torppasi esityksen.

Tänään alkoivat jopa noin 100 000 vientialan yrityksen työntekijää koskevat lakot. Kolmipäiväisen lakon taustalla on työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden ja työntekijöitä edustavien Teollisuusliiton, ammattiliitto Pro:n ja ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n tes-neuvotteluiden kariutuminen.

Työnantajajärjestö Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle kertoo, ettei virallista aikataulua neuvotteluiden etenemisestä ole sovittu.

– Jatkosta ei ole tällä hetkellä sovittu mitään. Pidämme yhteyksiä neuvottelukumppaneihimme suoraan ja varmasti myös sovittelija arvioi myöhemmin, missä kohtaa neuvotteluja voidaan jatkaa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi STT:lle sunnuntaina, että työkiistan selvittämisessä ei viikonloppuna tapahtunut edistymistä. Teknologiateollisuuden ja Teollisuuusliiton välisissä neuvotteluissa hiertävät palkankorotukset.

Teollisuusliitto hylkäsi sovittelijan ehdotuksen, jossa kiky-tunnit olisi poistettu ja työntekijöiden palkkoja nostettu 1,6 prosenttia. Liitto oli tyytyväinen kiky-tuntejen poistumiseen, mutta palkankorotukset olivat pettymys.

– Sovittelijan esitys meillä tarkoittaisi sitä, että keskipalkkaisella teknologiateollisuuden työntekijällä olisi merkinnyt 13 euron kuukausipalkan korotusta. Tämä ei ihan vastaa sitä, mitä me olemme ajatelleet, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi viime viikolla.

Helle pitää sovintoehdotuksen kaatumista valitettavana. Ehdotus olisi kelvannut työnantajapuolelle.

– Olimme valmiita tällaisen ratkaisun hyväksymään eli olemme tulleet merkittävästi vastaan työntekijäpuolta. Alkuperäinen tavoitteemmehan oli, että työaika säilyisi entisellään. Ikävä kyllä sovintoehdotus ei Teollisuusliitolle käynyt ja uhatut lakot toteutettiin vastaantulostamme huolimatta.

Helteen mukaan Teknologiateollisuus lähtee siitä, että kiky-tuntien poistuessa työaika lyhenee, minkä takia palkankorotusten on jäätävä pienemmiksi.

Myös YTN:n ja Ammattiliitto Pro:n kanssa käydyissä neuvotteluissa työaikakysymykset ovat avoinna. Helteen mukaan kiky-tunneista ei haluta tinkiä.

– Näissä sopimuksissa kiky-tunnit on sovittu pysyviksi ja tavoitteenamme on, että työaika säilyisi nykyisellään.

Helteen mukaan Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä lakot aiheuttavat vakavaa haittaa.

– On aivan selvää, että huoli on todella suuri siitä, miten yritykset pärjäävät tulevaisuudessa.

– Yritykset ovat todella huolissaan siitä, miten lakot vaikuttavat maineeseen tulevaisuudessa. Nämä yrityksethän ovat vientiyrityksiä ja ne toimivat globaaleilla markkinoilla. Kansainväliset asiakkaat eivät ymmärrä kovin helposti sitä, että lakon takia tuotteet eivät tule ajoissa ja se voi tarkoittaa isoja ongelmia asiakassuhteisiin.

Teknologiateollisuus on arvioinut lakkojen kustannuksiksi noin 400 miljoonaa euroa suoria tuotannon menetyksiä. Liiton mukaan teollisuuden lakot aiheuttavat myös 200 miljoonan euron loven bruttokansantuotteeseen. STTK:n mukaan Teknologiateollisuuden arviot ovat liioiteltuja. Keskusjärjestön mukaan lakkojen kustannus on noin 26 miljoonaa euroa eikä liikevaihdon tai BKT:n osalta menettäisi välttämättä mitään.

Helle toivoo, että työkiista ratkeaa pian. Hän kiittelee sitä, ettei valtiovalta ole puuttunut neuvotteluihin.

– Olemme saaneet neuvotella ihan rauhassa sikäli, että poliittiselta puolelta ei ole lähdetty puuttumaan neuvotteluihin. Ja se on hyvä.

Tuoreimmat osastosta