Wärtsilän tehdas kiinni teollisuuslakossa – lakkovahdit päivystivät surkeassa säässä: ”Nyt meni kuppi nurin” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Wärtsilän tehdas kiinni teollisuuslakossa – lakkovahdit päivystivät surkeassa säässä: ”Nyt meni kuppi nurin”

Julkaistu: 9.12.2019 10:10

Lakkovahdit kerääntyivät Wärtsilän porteille varhain maanantain aamuna. – Vuosi on ollut muutenkin vaikea, ja tämä ei ainakaan helpota sitä, sanoo toimitusjohtaja Vesa Riihimäki.

Trukki ja hiekoitusauto ajavat rinkiä Vaasan Wärtsilän tyhjällä pihamaalla. Tehdasrakennusten pitkät ikkunarivit ovat muutamaa ruutua lukuun ottamatta pimeinä. Tänään ovat töissä vain kuljetusfirman työntekijät sekä esimiehiä.

Viime yönä alkaneet teollisuuden lakot koskevat jopa 100 000:ta työntekijää, ja kyseessä on siten yksi viime vuosien suurimmista työtaisteluista.

Lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180:tä toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Rakennusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Vaasan Wärtsilässä lakon piiriin kuuluu yhteensä tuhansia työntekijöitä.

– Teollisuusliiton puolelta lakkoilee lähes 500 työntekijää, ja toimihenkilöistä yhteensä noin 2 500, sanoo toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Ralf Holmlund.

Holmlund on yksi lakkovahdeista, jotka ovat tulleet Wärtsilän keskustan toimipisteen portille puoli seitsemän aikaan aamulla. Viime yön vuoro on vielä tehty normaalisti, mutta aamuvuorolaisia koskee jo lakko-ohjeistus.

– Yleensä aamuvuoro tulee töihin puoli seitsemän ja vartin yli yhdeksän välisenä aikana. Olemme täällä vahdissa sen ajan, ja sitten iltapäivällä tulee seuraava vahtivuoro.

Vahdit tekevät vuoronsa hyisissä olosuhteissa. Maanantaiaamu valkeni Pohjanmaalla kosteansakeassa lumisateessa ja tuulessa.

Kyllä täällä tarkenee, kun on seitsemän kerrosta vaatetta päällekkäin, Holmlund sanoo.

Wärtsilän portilla oli varhain aamulla hiljaista.

Wärtsilän portilla oli varhain aamulla hiljaista.

Varhain aamulla lakkovahdit puhuttelivat muutamaa esimiestason työntekijää, jotka kuuluvat eri sopimuksen piiriin. Yhden ihmisen he olivat ehtineet jo käännyttääkin portilta.

– Puhumme rauhallisesti ja keskustelemme, miksi työtaistelu on tärkeä, kertoo Hannu Toivola YTN:stä.

Yksi toimihenkilö on tullut hakemaan silmälasejaan työpaikalta. Hän kertoo viettävänsä lakkopäivän kotona joululeivonnaisia tehden, mutta ei halunnut antaa haastattelua.

Lakkovahdit päivystivät Vaasan keskustan liepeillä sijaitsevalla Wärtsilän tehtaalla varhain maanantai-aamuna.

Lakkovahdit päivystivät Vaasan keskustan liepeillä sijaitsevalla Wärtsilän tehtaalla varhain maanantai-aamuna.

Lakon syynä on Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työkiista, joka koskee muun muassa uusien työehtosopimusten palkankorotusprosenttia ja kikytunteja eli työajan pidennystä kilpailukykysopimuksen vuoksi.

Wärtsiläläiset pitävät vaatimusta kikytunneista kohtuuttomana.

– Tässä vaaditaan, että teemme talkoilla töitä. 1,4 prosentin palkankorotus ei korvaa sitä, lausuu Teollisuusliiton edustaja Ari Rintala.

– Kuppi meni nurin, kuten tässä YTN:n lakkojulisteessa sanotaan, jatkaa Ralf Holmlund.

Lakko kestää nyt kolme päivää. Torstaina sitä seuraa Metsäteollisuuden julistama kuuden päivän työsulku, joka koskee muun muassa sahoja ja vaneritehtaita.

Teollisuusliitto hylkäsi viikko sitten valtakunnansovittelijan sovintoesityksen työkiistaan. Neuvottelujen jatkumisen aikataulusta ei ole tietoa. STT uutisoi sunnuntai-iltana, että Teollisuusliiton hallituksen kokous pidetään perjantaina.

– Jos sovintoa ei tule, lakko saa jatkoa, mutta vasta parin viikon päästä neuvotteluista, Hannu Toivola arvioi.

Lakon kustannuksiksi on arvioitu noin 400 miljoonaa suoria tuotannon menetyksiä. Vaikutus näkyy ennen kaikkia vientiteollisuudessa.

Lakoilla ei ole mainittavia suoria vaikutuksia tavallisten kansalaisten arkeen, vaikka sen piirissä ovat esimerkiksi useat teknologiayritykset, kaivokset, polttoaineen tuotanto sekä jotkin lääkeyritykset.

Lakkovahdit Vaasan wärtsilän edustalla kovassa lumipyryssä. Vasemmalta Janne Koskimäki, Ralf Holmlund, Petri Mäkelä, Pasi hautamäki, Jari Murtola, Esa Taipale, Ari Rintala, Hannu Kohtaniemi, Hedwig Stranden ja Hannu Toivola.

Lakkovahdit Vaasan wärtsilän edustalla kovassa lumipyryssä. Vasemmalta Janne Koskimäki, Ralf Holmlund, Petri Mäkelä, Pasi hautamäki, Jari Murtola, Esa Taipale, Ari Rintala, Hannu Kohtaniemi, Hedwig Stranden ja Hannu Toivola.

Wärtsilän toimitusjohtaja Vesa Riihimäki toivoo, että työmarkkinoilla päästäisiin mahdollisimman pian sopuun työrauhan turvaamiseksi.

– Vuosi on ollut muutenkin vaikea, ja tämä ei ainakaan helpota sitä.

Riihimäki muistuttaa, että lakko vaikuttaa kielteisesti Wärtsilän maineeseen luotettavana tavarantoimittajana. Se heikentää kilpailuasemaa muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa.

– Joudumme kirimään lakon vaikutuksia kiinni muun muassa nopeutetuilla logistiikkaratkaisuilla, eli otamme suoria kuljetuksia. Se taas nostaa kuluja.

Hän uskoo, että lakolla voi näistä syistä olla kauaskantoisiakin välillisiä vaikutuksia.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta