Neuvotteluissa ei edistytty – teollisuus­lakko alkaa huomenna

Mukana on jopa 100 000 työntekijää, ja suorat taloudelliset menetykset nousevat 400 miljoonaan.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisen kiistan ratkaisemiseksi ei ole sovittu uutta neuvotteluajankohtaa.

8.12.2019 15:46 | Päivitetty 8.12.2019 17:41

Vientialoja koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa ei tapahtunut edistystä viikonloppuna, ja laajat lakot alkavat maanantain vastaisena yönä.

Myöskään uutta neuvotteluajankohtaa ei ole tiedossa Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisessä kiistassa, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi STT:lle.

Lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180:tä toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Rakennusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä.

Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100 000 työntekijää. Niiden kustannuksiksi on arvioitu noin 400 miljoonaa euroa suoria tuotannon menetyksiä.

Näkemykset palkasta kiistakapulana

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä työkiistassa viikko sitten maanantaina, eikä edellytyksiä neuvotteluille ennen lakkojen alkamisia enää ollut.

– Kaikki muu on sovittuna paitsi palkankorotusten prosentti. Näkemykset siitä ovat niin kaukana toisistaan, Piekkala sanoi venyttäen sanaa ”niin”.

Kolmipäiväisen lakon jälkeen seuraa vielä Metsäteollisuuden työsulku, jonka kesto on kuusi päivää.

– Työnseisausten ideana on jollain tavalla kypsyttää tätä tilannetta, Piekkala sanoi.

”Ei julkista huutokauppaa numeroilla”

– Tilanne on todella harmillinen, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle kommentoi. Hän toivoi nopeaa sopua.

Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt edellisen sovintoesityksen, jonka mukaan palkat olisivat nousseet 1,6 prosenttia seuraavana kahtena vuotena, työaika olisi lyhentynyt kilpailukykysopimuksen verran, eikä työehtojen heikennyksiä olisi koitunut.

– Me olemme todenneet niin, ettei aleta käydä numeroilla julkista huutokauppaa vaan me haluamme, että meidän jäsentemme ostovoima kasvaa. Käymme nämä keskustelut sitten aikanaan sovittelijan huoneessa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi STT:lle.

Teollisuusliiton hallituksen kokous pidetään Aallon mukaan perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?