Teollisuusliiton jäsenen keskiansio on noin 2600 euroa kuukaudessa – Katso, millaisia palkkoja työntekijät teollisuuden alalla tienaavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

35 000 lakkoon maanantaina – tällaisia ovat palkat Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimusaloilla

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.12.2019 16:39

Teollisuuden alan keskiansio on noin 2 600 euroa kuukaudessa. Kuukausipalkoissa on kuitenkin merkittävää hajontaa.

Ensi maanantaina alkaa kolmipäiväinen lakko, jonka piirissä on 35 000 Teollisuusliiton työntekijää. Lakko toteutuu, koska Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus eivät päässeet tämän viikon alussa yhteisymmärrykseen työntekijöiden palkankorotuksista.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksessä kiky-tunnit olisivat jääneet historiaan ja palkkoihin olisi tehty ensimmäisenä vuotena 0,5 prosentin ja toisena vuotena 0,6 prosentin yleiskorotuksia. Kokonaisuudessaan ratkaisu olisi korottanut palkkoja 1,6 prosenttia kaksivuotisen sopimuskauden aikana.

Teollisuusliitto piti tällaisia palkankorotuksia minikorotuksina ja hylkäsi sovintoesityksen.

– Piekkalan sovintoesityksessä ensimmäisen vuoden palkankorotus tarkoittaisi meidän jäsenille 13 euron korotuksia kuukausipalkkaan. Se ei vastaa käsitystämme siitä, millä tavoin jäsenten ostovoimaa pystyttäisiin ylläpitämään ja parantamaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kommentoi Helsingin Sanomille.

Taloussanomat selvitti, minkä suuruisia palkkoja teollisuuden eri aloilla tällä hetkellä tienataan.

Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Pauli Takalan mukaan liiton jäsenten keskiansio kuukaudessa on noin 2 600 euroa.

– Meidän koko alan keskiansio on 16,02 euroa tunnilta. Siitä tulee se 2 600 euroa kuukaudessa. Tämä luku pitää sisällään ilta- ja vuorolisät, hän selittää.

Kun teollisuuden palkkoja syynätään tarkemmin, niistä löytyy kuitenkin huomattavaa hajontaa. Joillekin työntekijöille saatetaan maksaa tunnilta vain reilut 10 euroa, kun taas toisten tuntipalkka kipuaa jopa 28 euroon.

Esimerkiksi Caverionin, Maintpartnerin, Millogin kaltaisissa yrityksissä työskentelevät korjaajat ja asentajat ansaitsevat alimmillaan 14,14 euroa tunnilta ja ylimmillään 24,76 euroa tunnilta.

Näiden työntekijöiden kuukausipalkka liikkuu siis 2 375 ja 4 160 euron välillä.

Vielä suurempi haitari on kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden valmistuksessa. Borealis Polymerin tai Kemiran kaltaisissa yrityksissä työntekijä ansaitsee alimmillaan 14,12 euroa tunnilta ja ylimmillään 27,54 euroa tunnilta.

Kemianteollisuudessa työntekijän kuukausipalkka voi siis olla joko 2 370 euroa tai 4 627 euroa.

– Suuri hajonta johtuu pitkälti siitä, että kemianteollisuudessa tuotantoa on runsaasti ja monenlaista, Teollisuusliiton tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila kertoo.

– Prosessiteollisuudessa vuorotyö, ylityöt, työtehtävät ja työn vaativuus voivat vaihdella paljonkin, mikä vaikuttaa työntekijälle maksettavaan palkkaan.

Jos yllä oleva taulukko ei näy, voit katsoa sen täältä.

Teollisuusliitosta ei suostuttu kertomaan Taloussanomille, minkä suuruisia palkankorotuksia liitto tavoittelee.

Teknologiateollisuus puolestaan julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se ilmoitti, ettei ole vaatimassa työehtoihin heikennyksiä.

– Myös palkkoja ollaan valmiita kartottamaan. Kustannuskilpailukyvyn parantaminen on kuitenkin tärkeää, jotta yritykset pärjäävät kansainvälisillä markkinoilla kysynnän supistuessa hidastuvan talouskasvun takia, tiedotteessa sanottiin.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan liitto ei ole sopinut uutta sovitteluaikaa valtakunnansovittelijan toimistoon millään sopimusalalla. Sovittelija niin ikään on todennut, ettei sovitteluun ole juuri nyt edellytyksiä.

Aalto kertoi Taloussanomille aiemmin torstaina keskustelleensa Teknogiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteen kanssa neuvottelutilanteesta.

– Totesimme yhdessä, että meillä ei ole mitään uutta, minkä takia sovitteluun kannattaisi mennä, Aalto kommentoi.

Lue myös: Jopa 100 000 suomalaista lakkoon maanantaina – Teollisuusliiton Aalto ynnää tulehtuneen tilanteen: ”Ei edellytyksiä millään sopimusalalla”

Tuoreimmat osastosta