Sähkölakko alkoi, jatkuu jopa kuukauden – työtaistelijoille poikkeuksellisen muhkea tili - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähkölakko alkoi, jatkuu jopa kuukauden – työtaistelijoille poikkeuksellisen muhkea tili

Sähköliiton lakkoon menevät jäsenet saavat 200 euron avustuksen päivässä.

Sähköliiton lakkoon menevät jäsenet saavat 200 euron avustuksen päivässä.

Julkaistu: 5.12.2019 7:20

Sähköliiton lakkoilijat saavat korvausta reippaasti enemmän kuin maanantaina lakon aloittava teollisuusväki.

Sähköliiton neliviikkoinen lakko alkoi tänään torstaina. Julkisuudessa on noussut esiin poikkeuksellisen muhkea lakkoavustus, jonka Sähköliitto aikoo maksaa lakossa oleville jäsenilleen mahdollisen työseisauksen aikana.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että kahdeksan tunnin vuoroja tekevät saavat Sähköliiton lakon aikana työpäiviltä 200 euroa päivässä, kolmivuorossa 12 tunnin työpäivää tekeville lakkoavustus on 300 euroa.

Sähköasentajan keskimääräinen kuukausiansio liikkuu 3 750–4 000 euron välillä. Asentajien ei tarvitse siis pelätä, että kuukauden lakosta aiheutuisi heille ainakaan tulonmenetyksiä.

Viime aikoina lakkoilleista liitoista PAU maksoi jäsenilleen 67 euroa päivässä lakkoavustusta Postin lakon aikana. Tukilakossa olleista liitoista JHL maksoi saman summan, Suomen Merimies-Unioni euron enemmän.

Liitoista kaikista pienin lakkoavustus oli AKT:llä. Liitto maksoi jäsenilleen vain verovapaat 16 euroa avustusta päivässä.

Ensi viikolla alkavasta lakostaan ilmoittaneet Pro, Teollisuusliitto ja YTN aikovat kaikki maksaa 70 euroa lakkoavustusta.

Minna Helle: ”Ihmiset haluavat olla töissä”

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle epäili marraskuun alussa Twitterissä, että Sähköliitto ostaa jäsenensä lakkoon maksamalla lakkoavustusta jopa enemmän kuin työnteosta.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kiisti Ilta-Sanomissa Helteen puheet lakkolaisten ostamisesta, mutta myönsi lakkoavustuksen olevan suuri.

– Se on viesti työnantajapuolelle, että olemme tosissamme. Lakkoavustuksen suuruus on korkea, mutta tämä on viesti työnantajapuolelle ja jäsenistöllemme, että jokainen kynnelle kykenevä on mukana, Väntti sanoi.

Helle arvioi nyt, että lakkoavustusten suuruudella ei ole vaikutusta lakkojen pituuteen. Hänen kokemuksensa on, että ihmiset haluavat olla töissä ja lakkojen halutaan loppuvan mahdollisimman pian.

– Toivon, että ihmiset miettisivät, mitä lakko tarkoittaa oman työnantajan mahdollisuuksille pärjätä ja pidemmällä aikavälillä oman palkan kehitykselle. Lakosta yrityksille tulevat haitat koituvat lopulta myös työntekijäpuolen tappioksi.

Sähköliiton työnseisauksen lisäksi laajat vientialojen lakot uhkaavat alkaa ensi viikolla. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa tilanne on se, että valtakunnansovittelija päättää, milloin sovittelua on edellytys jatkaa. Uutta tapaamista ei ole sovittu.

Tuoreimmat osastosta