Tyhjentääkö lakko Suomen bensapumput? Neste kertoo mistä ”pitkittyneissä toimintahäiriöissä” on kyse - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tyhjentääkö lakko Suomen bensapumput? Neste kertoo mistä ”pitkittyneissä toimintahäiriöissä” on kyse

Neste varoitti keskiviikkona mahdollisen lakon haittavaikutuksista.

Neste varoitti keskiviikkona mahdollisen lakon haittavaikutuksista.

Julkaistu: 4.12. 15:06

Nesteen toiminnoissa lakkouhan piirissä on yhteensä noin 2 400 henkilöä. Yhtiö varoitti keskiviikkona mahdollisen lakon haittavaikutuksista.

Neste varoitti keskiviikkona, että teollisuuden lakolla voisi toteutuessaan olla mittavia yhteiskunnallisia ja inhimillisiä haittavaikutuksia koko Suomelle.

– Mahdollisen lakon aiheuttamat pitkittyneet toimintahäiriöt Nesteellä vaikuttaisivat laajasti suomalaisessa yhteiskunnassa koko maanlaajuisesti, Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson kertoi Nesteen tiedotteessa.

Tiedotteessa ei kuitenkaan sen tarkemmin eritelty, mitä pitkittyneet toimintahäiriöt voisivat olla. Voisiko esimerkiksi polttoaine loppua bensapumpuilta useiksi päiviksi? Taloussanomat pyysi, että Jakosuo-Jansson kääntäisi tiedotteen sisältöä hieman konkreettisemmalle kielelle.

Heti aluksi Jakosuo-Jansson ilmoittaa Nesteen olevan hyvin valmistautunut poikkeukselliseen tilanteeseen, jonka lakko saattaa aiheuttaa.

– Viimeistelemme parhaillaan koko jalostamokokonaisuuden operointia tällaiseen poikkeukselliseen tilanteeseen, jonka lakko voi aiheuttaa, hän sanoo.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

– Pyrimme rajaamaan turvallisuuskriittisiä kokonaisuuksia pois lakon piiristä. Jalostamokokonaisuus operoidaan lakon aikana turvallisessa tilassa.

Nesteen tuoreessa tiedotteessa kerrot, että mahdollinen lakko voisi aiheuttaa pitkittyneitä toimintahäiriöitä Nesteellä ja niillä olisi maanlaajuisia vaikutuksia. Mitä erilaisia toimintahäiriöitä kolmen päivän lakko voisi siis aiheuttaa ja mitä niiden pitkittyminen tarkoittaa?

– Pitkittyneet toimintahäiriöt ovat tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa jalostamo joudutaan ajamaan ei-normaaliin tilaan, niin sellaisesta poikkeuksellisesta tilanteesta saattaa eskaloitua ongelmia, jotka pitkittävät sitä operointia. Se tarkoittaa sitä, että jos se pitkittyy ja siellä tulee ongelmia, esimerkiksi laiterikkoja, niin silloin sillä rupeaa olemaan vaikutuksia.

Onko mahdollista, että esimerkiksi polttoainejakelu takkuaa?

– Lakkouhka on ollut tässä kaksi viikkoa, joten olemme kyllä ennakoineet tilannetta ja olemme pyrkineet toimittamaan etupainotteisesti polttoainetta asiakkaille. Olemme myös ohjeistaneet kaikki liikennöitsijät ajamaan asiakaskohteet ja asiakasverkosto mahdollisimman täyteen kuluvan viikon aikana.

– Ennakointia on tehty, jotta saataisiin nämä lakon vaikutukset mahdollisimman vähäisiksi.

Onko käytännössä pelkoa siitä, että polttoaine loppuisi bensapumpuilta?

– Merkittävästi ei tule tapahtumaan kolmen päivän aikana, mutta jos tilanne pitkittyy, niin sitten voi vaikuttaa myös polttoainejakeluun. Polttoaineen riittävyys voi silloin näkyä Nesteen asemilla.

Millä tavoin lakon aiheuttama poikkeustilanne voisi pitkittyä? Lakko itsessään ei kuitenkaan voi kestää kolmea päivää pidempään, mikäli se toteutuu.

– Tällainen poikkeuksellinen operointiolosuhde, johon jalostamot joudutaan ajamaan, niin se voi tuoda mukanaan heijastevaikutuksia, jotka pitkittävät pääsemistä takaisin normaalitilaan.

Ja kuinka monta päivää pääsy normaalitilaan voi kestää?

– Se kestää muutaman päivän ajan. Mutta sitä poikkeuksellista olosuhdetta on lopulta hyvin vaikea ennakoida.