EK: Suomi tekee ensi viikon lakolla satojen miljoonien tappiot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EK: Suomi tekee ensi viikon lakolla satojen miljoonien tappiot

Postin lakot aloittivat lakkosyksyn koko laajuudessaan. Paun lakkovahti Liedossa 11. marraskuuta.

Postin lakot aloittivat lakkosyksyn koko laajuudessaan. Paun lakkovahti Liedossa 11. marraskuuta.

Julkaistu: 4.12. 13:29, Päivitetty 4.12. 14:29

Elinkeinoelämän keskusliitto varoittaa ensi viikon jättilakkojen valtavista talousseurauksista.

Taloussanomat kertoi keskiviikkona, että ainakin 60 000 suomalaista jättää työpaikkansa, jos Teollisuusliitto ilmoittaa lakkojen alkamisesta ensi maanantaina. Lopulta lakossa saattaa olla jopa 100 000 työntekijää.

Elinkeinoelämän keskusliitto varoittaa, että lakolla voi olla massiivinen hintalappu. EK sanoo tiedotteessaan, että lakkojen kohteina on yrityksiä teknologiateollisuudesta, kemianteollisuudesta sekä mekaanisesta metsäteollisuudesta.

EK:n pääekonomisti Penna Urrila kertoo tiedotteessa, että EK on kerännyt lakkojen kohteeksi joutuvilta liitoilta ja yrityksiltä tietoa työtaisteluiden vaikutuksesta tuotantoon. Näiden perusteella ensi viikon lakot aiheuttaisivat vähintään noin 200 miljoonan euron välittömän vähennyksen Suomen bruttokansantuotteeseen.

– Liikevaihdolla mitattuna menetys olisi paljon suurempi, yli puolen miljardin euron tasoa. Tässä laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille, mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.

Taloussanomille Urrila sanoo, etteivät lakot saa Suomen yleisempää talouskehitystä vielä raiteiltaan, jos sopu syntyy nopeasti. Vahingot kuitenkin kasvavat koko ajan.

Hän muistuttaa, että monet lakkojen kohteeksi joutuvista yrityksistä ovat raskasta prosessiteollisuutta. Suurimmat menetykset aiheutuvat odottamattomasta tuotannon alas- ja ylösajosta. Niiden takia tuotantoprosessin toiminta ja laatu häiriintyvät paljon pidemmäksi ajaksi kuin itse työtaistelu kestää.

Lakko voi näkyä kuluttajalle pitkittyessään

Postin lakko tukilakkoineen näkyi suomalaisten arjessa, kun posti ei kulkenut, matkustajalaivoja jäi satamiin ja Helsingissä bussit jäivät varikoille. Taloussanomille Urrila kertoo, että samalla tavalla suoraan ja heti vientialojen lakko ei näy kuluttajan arjessa.

– Osa yrityksistä on sellaisilla aloilla, joilla on kytkentää kuluttajiin. Niissä tehdään kuluttajien käyttämiä tuotteita. Ainakin pitkittyessään tällaiset häiriöt voivat näkyä arjessa.

Urrila muistuttaa myös, että yrityksen menestyminen täällä on on edellytys sille, että se voi työllistää. Jos menestymisen edellytykset heikkenevät tai ne ovat huonot, se näkyy välittömästi myös työllisyydessä.

Juttua muokattu lisäämällä Urrilan Taloussanomille antamia kommentteja.