Paltan Tuomas Aarto: Postiriidan selvitysryhmästä oli enemmän haittaa kuin hyötyä – kunnon ryvetys poliitikoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paltan Tuomas Aarto: Postiriidan selvitysryhmästä oli enemmän haittaa kuin hyötyä – kunnon ryvetys poliitikoille

Paltan Tuomas Aarto kritisoi poliitikkojen sekaantumista Postin työehtosopimusneuvotteluihin.

Paltan Tuomas Aarto kritisoi poliitikkojen sekaantumista Postin työehtosopimusneuvotteluihin.

Julkaistu: 4.12. 12:49

Hänestä valtakunnansovittelijalle pitäisi antaa työrauha eikä turvautua selvitystyöryhmän kaltaisiin ”viritelmiin”.

Postiriidassa julkisuuteen nousseen työnantajaliitto Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kritisoi Twitterissä poliitikkojen sekaantumista Postin työehtosopimusneuvotteluihin. Hänestä tulevaisuudessa tulee pitää tiukasti mielessä, ettei politiikkaa ja tes-neuvotteluja sotketa keskenään.

– Sinne ei pidä lähteä muiden toimijoiden työntämään omaa lusikkaa soppaan. Mitä useampi kokki, sen sankempi soppa, hän kommentoi Taloussanomille.

Aarton mukaan Postin tes-neuvotteluiden aikaiset tapahtumat osoittavat selvästi, että työmarkkinaosapuolten pitää antaa käydä niitä keskenään. Hän tarkentaa, että neuvotteluiden politisoituminen haittasi niiden etenemistä.

– Ei edes kunnolla haettu kompromisseja, kun luotettiin poliittisen päätöksentekijän selkänojaan. Tällainen tilanne aiheuttaa neuvotteluiden lukkiutumisen ja vaikeutumisen.

Ketä tarkoitat tällä poliittisella päätöksentekijällä?

– En halua mennä yksityiskohtiin. Hallituksen eri toimijat olivat useassa eri vaiheessa tässä prosessissa mukana siinä määrin, että neuvottelut vaikeutuivat.

Julkisuudessa on puitu toimitusministeriön pääministeri Antti Rinteen mahdollista osuutta Postin tes-neuvottelujen kulkuun.

Postin ympärillä käyty poliittinen keskustelu huononsi Aarton mukaan työnantajapuolen neuvotteluasemaa. Sitä kautta se myös hankaloitti neuvotteluiden läpiviemistä.

– Politiikan ja neuvotteluiden sotkeutuminen voivat aiheuttaa tilanteen, jonka vaikutukset yhteiskuntaan saavat olla merkittäviä.

”Ei pitäisi turvautua viritelmiin”

Aarto otti kantaa myös neljän hengen selvitysryhmään, joka asetettiin PAU:n ja Postin pyynnöstä. Selvitysryhmä teki ratkaisuehdotuksen, jonka Medialiitto hylkäsi. Palta, PAU ja Teollisuusliitto olisivat esityksen hyväksyneet.

– Ratkaisumalli oli ollut esillä jo useamman kerran, eikä siinä ollut mitään uutta. Minulle ei ollut mikään yllätys, että Medialiitto hylkäsi sen. Pääsimme jatkamaan neuvotteluita, kun tämä vaihe oli ohi, ja ajatus sovusta syntyi.

Aarto perää työrauhaa valtakunnansovittelijalle. Lähtökohtaisesti sovittelun pitää tapahtua hänen johdollaan ja ohjauksessa. Työriitalaki mahdollistaa myös turvautumisen sovittelulautakuntaan mutta erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa –– ja vain sovittelijan esityksestä.

– Jatkossa ei pitäisi turvautua muunlaisiin viritelmiin, joilla pyritään edistämään ratkaisun syntyä mutta ohitetaan virallinen sovittelukoneisto.