Sovittelu rysähti jo viikko sitten karille, 1 000 sähkömiestä menee lakkoon – Ay-johtaja: Missä viipyy valtakunnansovittelija? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sovittelu rysähti jo viikko sitten karille, 1 000 sähkömiestä menee lakkoon – Ay-johtaja: Missä viipyy valtakunnansovittelija?

Sähköliiton tuhatkunta sähköasentajaa uhkaavat mennä lakkoon huomenna.

Sähköliiton tuhatkunta sähköasentajaa uhkaavat mennä lakkoon huomenna.

Julkaistu: 4.12. 11:15

Lakonuhkaa on edellisen kerran soviteltu viime viikon keskiviikkona.

Sähköliitto uhkaa aloittaa neliviikkoisen lakon huomenna torstaina. Se koskisi 12 työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritystä. Lakkoon menisi tuhatkunta sähkömiestä.

Lakonalaisia yrityksiä ovat muun muun muuassa teräsyhtiö SSAB Europe Oy:n Raahen ja Hämeenlinnan toimipisteet ja Meyer Turku Oy:n Turun telakka. Katso tästä kaikki yritykset.

Riitaa soviteltiin viime viikon keskiviikkona valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla tuloksetta. Uutta sovitteluaikaa ei ole sovittu.

Sähköliiton lakon piti alunperin alkaa 21.11., mutta työ- ja elinkeinoministeriö siirsi sen alkua kahdella viikolla. Perusteena siirrolle oli se, että lakko alkaessaan kohdistuisi yhteiskunnan kannalta elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua. Siirtämisellä varattiin ministeriön mukaan samalla riittävästi aikaa sovittelua varten.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti ihmettelee siirron perusteita.

– Ovatko työtaistelun alaiset toiminnot yhteiskunnan kannalta elintärkeitä toimintoja?

Lisäksi hän kummastelee hitaasti edennyttä sovittelua. Kahden viikon siirtoaikana osapuolilla on ollut kaksi lyhyttä tapaamista.

– Olemme tässä olleet melkein kokoajan puhelin korvalla, josko valtakunnansovittelija soittaisi.

”Työnantajien ehdotus on keskustelunavaus”

Työriidassa on kyse Sähköliiton halusta saada jäsenilleen oma edustus työpaikoille. Teknologiateollisuus ei ole ollut halukas hyväksymään vaatimusta. Työnantajaliiton mukaan olisi kummallista, että kolmannen liiton luottamusmies tulkitsisi Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden tessiä työpaikoilla.

– Työehtosopimusjärjestelmän kannalta ei ole mahdollista, että jonkin muun liiton kuin työehtosopimuksen solmineen liiton edustaja toimii luottamusmiehenä, tulkitsee Teollisuusliiton solmimaa sopimusta ja käyttää itsenäistä sopimisvaltaa työpaikalla, Teknologiateollisuuden tiedotteessa todetaan.

Työnantajat esittivät viime viikolla oman ratkaisuehdotuksensa kiistaan. Teknologiateollisuus suosittelee jäsenyrityksilleen, että Sähköliiton paikallisesti valittava edustaja voi tietyin edellytyksin toimia luottamusmiehen asiantuntija-apuna työpaikan neuvottelu- ja kehittämistilanteissa.

Sähköliitto pitää kiinni vaatimuksestaan omasta edustuksesta. Lisäksi Väntin mukaan he ovat lähteneet siitä, että asiasta tehdään jonkinlainen sopimus.

– Tämä olisi Teollisuusliiton luottamusmiehestä kiinni, sopiiko hän paikallisesti asian vai ei. Tietysti yrityksen johdosta myös. Ei tämä edustaja olisi Sähköliiton jäsenten aito oikea edustaja sillä tavalla kuin olemme tässä hakeneet.

– Toki työnantajien ehdotus on jonkinnäköinen keskustelunavaus. Jollain tavalla ratkaisu voisi löytyä paikalliselta tasolta.

Nykytilanteen taustalla ovat syksyn 2017 tapahtumat. Teollisuuden sähköalan työntekijöiden työehdot sisällytettiin Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton keskinäiseen työehtosopimukseen. Tuolloin Sähköliitto menetti oman Teknologiateollisuuden kanssa neuvottelemansa työehtosopimuksen alalla.

Kolmen liiton kesken valtakunnansovittelijan sovintoesityksen pohjalta syntyi kokonaisuus, jossa sovittiin sähköliittolaisten asemasta työpaikoilla.