Suomea uhkaa jättimäinen työtaistelu – pysäyttävä kuva: ainakin nämä ihmiset jättävät työnsä jos teollisuuslakko alkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomea uhkaa jättimäinen työtaistelu – pysäyttävä kuva: ainakin nämä ihmiset jättävät työnsä jos teollisuuslakko alkaa

Ainakin 60 000 suomalaista jättää työpaikkansa, jos Teollisuusliitto ilmoittaa lakkojen alkamisesta ensi maanantaina.

Ainakin 60 000 suomalaista jättää työpaikkansa, jos Teollisuusliitto ilmoittaa lakkojen alkamisesta ensi maanantaina.

Julkaistu: 4.12. 6:55

Ainakin 60 000 suomalaista jättää työpaikkansa, jos Teollisuusliitto ilmoittaa lakkojen alkamisesta ensi maanantaina. Lopulta lakossa saattaa olla jopa 100 000 työntekijää.

Teollisuusliitto hylkäsi maanantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoehdotuksen, eikä uusia neuvotteluja Teknologiateollisuuden kanssa ole näköpiirissä.

– Sovittelua jatketaan sitten, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi, Piekkala ilmoitti tiedotteessaan.

Ensi maanantaiksi uhatut lakot ovat siis erittäin todennäköisesti myös toteutumassa. Teollisuusliiton lisäksi lakkoon ovat menossa myös ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN sekä ammattiliitto PRO:n. Teollisuusliitto arvioi lakon vaikuttavan 35 000 työntekijään, YTN:n laskujen mukaan lakon piirissä taas on 50 000 ylempää toimihenkilöä. Pro taas ilmoittaa lakon laajuudeksi 10 000 asiantuntijaa ja esimiestä. Lisäksi lakkoa tukee myös Rakennusliitto.

Kokonaisarviot lakkoon menevien määrästä, tai lakon piirissä olevista työtekijöistä vaihtelevat 60 000 ja 100 000 välillä, sillä mukaan voidaan laskea myös niitä yrityksien työntekijöitä, jotka eivät varsinaisesti kuulu liittoihin, mutta jotka eivät voi myöskään pysty työskentelemään lakon aikana.

Lakon uhka koskettaa 85 eri yritystä ja 200 toimipaikkaa. Teknologiateollisuuden mukaan kolme päivää kestävät lakot aiheuttaisivat tuotannolle suoraan satojen miljoonien eurojen menetykset.

– Teknologiateollisuudessa lakot kohdistuvat Suomen viennin kärkiyrityksiin, toteaa työmarkkinajohtaja Minna Helle Teknologiateollisuudesta.

– Kysymys ei ole pelkästään välittömistä tuotannon menetyksistä, vaan myös mainehaitoista. Kun asiakkaat ovat maailmalla, niin heiltä heruu usein aika vähän ymmärrystä siitä, että tilauksia myöhästyy tai jää toimittamatta työtaisteluiden vuoksi, ja asiakassuhteet saattavat vaarantua.

–Kun asiakkaat ovat maailmalla, niin heiltä heruu usein aika vähän ymmärrystä siitä, että tilauksia myöhästyy tai jää toimittamatta työtaisteluiden vuoksi, muistuttaa Teknologiateollisuuden Minna Helle.

–Kun asiakkaat ovat maailmalla, niin heiltä heruu usein aika vähän ymmärrystä siitä, että tilauksia myöhästyy tai jää toimittamatta työtaisteluiden vuoksi, muistuttaa Teknologiateollisuuden Minna Helle.

Vaikka lakot virallisesti alkavat vasta maanantaina, sen uhka voi alkaa vaikuttaa jo useita päiviä etukäteen. Prosessiteollisuudessa tehtaiden toimintaa joudutaan ajamaan hallitusti jo etukäteen, samoin toimintojen käynnistäminen vie myös aikaa. Niinpä lakon vaikutukset saattavat alkaa vähitellen jo ennen varsinaisia lakkopäiviä.

Kiista kiky-tunneista jatkuu

Keskiviikkona Teollisuusliitto jatkaa neuvotteluja kaivosalan ja torstaina mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksista. Sopimuksen syntyminen niissä on epätodennäköistä, sillä Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimusta on perinteisesti pidetty päänavaajana, joka näyttää suuntaa myös muille myöhemmille sopimuksille.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välillä kiistaa on enää vain yhdestä asiasta.

– Riidan kohde liittyy palkankorotuksiin, ja niiden tasoihin, kertoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

– Sovittelijan esitys meillä tarkoittaisi sitä, että keskipalkkaisella teknologiateollisuuden työntekijällä olisi merkinnyt 13 euron kuukausipalkan korotusta. Tämä ei ihan vastaa sitä, mitä me olemme ajatelleet.

Teollisuusliiton Riku Aallon mukaan työtaistelussa on nyt kyse palkoista.

Teollisuusliiton Riku Aallon mukaan työtaistelussa on nyt kyse palkoista.

Aalto ei paljasta, mihin tasoon liitossa oltaisiin tyytyväisiä. Teollisuusliitossa ollaan kuitenkin tyytyväisiä siitä, että sopimusehdotuksessa ei ollut enää mukana kiky-tunteja, ja liiton tavoitteena on saada ne pois myös muilta sopimusaloilta.

– Kiky-tuntien päättyminen koskee vain Teollisuusliiton ja Teknologialiiton välistä sopimusta, Helle korostaa.

– Toimihenkilösopimuksissa tämä kysymys on avoinna. Teknologiateollisuuden tavoite siellä on, että työaika säilyy nykyisellään.

Muissa neuvotteluissa auki ovat palkan lisäksi siis myös työehdot. YTN- ja Pro-liittojen lakkoilu ei päätykään ensi keskiviikkona, vaan ne jatkavat lakkoilua porrastetusti eri yrityksissä.

Kuinka monta työntekijää liittyy lakkoihin, jos neuvottelut kariutuivat? Katso tästä:

Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva

Ainakin näiden yritysten toimintaan lakon vaikutukset iskevät:

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.