Kemianteollisuus: Lakot aiheuttavat 160 miljoonan vahingot – suhdannekuva synkkenee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kemianteollisuus: Lakot aiheuttavat 160 miljoonan vahingot – suhdannekuva synkkenee

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.12. 14:59

Kemian alan työnantajaliiton Kemianteollisuuden mukaan suhdannekuva on synkentynyt syksyn aikana, kun alan liikevaihto ja vienti ovat kääntyneet laskuun. Liikevaihto supistui heinä-syyskuussa 2,3 prosenttia viime vuodesta.

– Kemianteollisuuden yritysten suhdannearviot ovat heikentyneet jo lähes kaksi vuotta yhtäjaksoisesti, ja arviot ovat selvästi kesää heikommalla tasolla. Myös tilaustilanne arvioidaan normaalia heikommaksi, kuvaa tilannetta Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto tiedotteessa.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet 9. joulukuuta alkavasta kolmipäiväisestä lakosta, joka koskee myös Kemianteollisuuden jäsenyrityksiä.

Toteutuessaan lakkojen arvioidaan aiheuttavan suoraan Kemianteollisuudelle noin 160 miljoonan euron vahingot.

Kemianteollisuuden tavaravienti laski heinä-syyskuussa neljä prosenttia edellisvuodesta 3,0 miljardiin euroon. Suotuisamman alkuvuoden ansiosta tammi-syyskuun vienti on vielä nollatasolla.

Heinä-syyskuussa vienti laski useissa kemianteollisuuden tuoteryhmissä. Öljytuotteiden viennin arvo laski viisi prosenttia, kumi- ja muovituotteiden prosentin ja lääkkeiden 12 prosenttia.

Öljytuotteiden osuus kemianteollisuuden viennistä on noin 40 prosenttia. Osuus Suomen koko tavaraviennistä on kahdeksan prosenttia.

Kemianteollisuuden osuus koko Suomen tavaraviennin arvosta on lähes viidennes.