Suomen Pankki: Suomalaisilla lähes 100 miljardia euroa asuntolainaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen Pankki: Suomalaisilla lähes 100 miljardia euroa asuntolainaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.12. 13:43

Tänään julkaistun Suomen Pankin raha- ja pankkitilaston mukaan uusia asuntolainoja nostettiin lokakuussa 1,9 miljardin euron edestä.

Määrä on 145 miljoonaa euroa viime vuotta suurempi. Edellisen kerran asuntolainoja nostettiin lokakuussa enemmän vuonna 2007. Koko luottolaitosten myöntämien asuntolainojen kanta kasvoi SP:n mukaan nyt 99,95 miljardiin euroon.

SP:n mukaan uusien asuntolainojen keskimääräiset laina-ajat ovat edelleen pidentyneet Suomessa. Lokakuussa nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisunmaksuaika oli 20 vuotta ja yhdeksän kuukautta. Yli 68 prosenttia uusista asuntolainoista myönnettiin SP:n tietojen mukaan yli 20 vuoden takaisinmaksuajalla.

Uusien asuntolainojen keskikoron lasku puolestaan on pysähtynyt SP:n mukaan kesän jälkeen ja pysytellyt 0,72 prosentin tuntumassa viimeiset kolme kuukautta.

Kotitalouslainoista oli lokakuun lopussa SP:n mukaan kulutusluottoja 16,5 miljardia euroa ja muita lainoja 17,6 miljardia.

Uusia yrityslainoja puolestaan nostettiin 2,2 miljardin euron edestä ja niiden keskikorko laski syyskuusta 2,21 prosenttiin. SP:n mukaan yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli lokakuun lopussa 90,6 miljardia, josta asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja oli 34,6 miljardia.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli lokakuun lopussa 94,4 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,11 prosenttia. Yön yli -talletuksia tästä oli SP:n mukaan 81,5 miljardia ja määräaikaistalletuksia 4,9 miljardia.

Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset solmivat lokakuussa 0,4 miljardin euron edestä. Niiden keskikorko oli SP:n mukaan 0,12 prosenttia.