Mika Ihamuotila moittii viime aikojen omistajaohjausta poukkoilevaksi – ”Posti ei ole voinut keskittyä toimintansa kehittämiseen” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mika Ihamuotila moittii viime aikojen omistajaohjausta poukkoilevaksi – ”Posti ei ole voinut keskittyä toimintansa kehittämiseen”

Mika Ihamuotilaa on pyydetty valtionyhtiön hallitukseen useampaan otteeseen, mutta hän on kieltäytynyt.

Mika Ihamuotilaa on pyydetty valtionyhtiön hallitukseen useampaan otteeseen, mutta hän on kieltäytynyt.

Julkaistu: 2.12. 6:15

Valtionyritysten hallituksiin ei Ihamuotilan mukaan saada parhaita osaajia, jos hallitus ei saa keskittyä työhönsä.

Marimekon ja Rovion hallitusten puheenjohtaja Mika Ihamuotila on viime päivinä kommentoinut omistajaohjausta Twitterissä. Häntä huolestuttaa se, ovatko parhaat ihmiset enää kiinnostuneita lähtemään valtionyhtiöiden hallituksiin.

Ihamuotila tarkentaa Taloussanomille, että viime aikoina poliittisten toimijoiden omistajaohjaus on ollut heikkoa ja erittäin poukkoilevaa. Jos omistajaohjaus on poukkoilevaa eikä yrityksen hallitus saa keskittyä työhönsä, ei hallituksiin saada parhaita osaajia. Silloin yritysten toiminta ja kehittäminen kärsivät.

– Suomessa ei nyt puhuta lainkaan siitä, että tämä voi johtaa heikentyvän kilpailukyvyn vuoksi irtisanomisiin, vaikka yhtiöiden pitäisi kasvaa ja työllistää. Postissakin on kyse tästä.

Ihamuotila korostaa, että Posti on tulevaisuudessa kovalle kansainväliselle kilpailulle altis, kun kirjepostin merkitys pienenee ja verkkokaupan rooli kasvaa. Siksi yrityksen on oltava kilpailukykyinen.

– Postin hallitus on tehnyt parhaansa tämän hyväksi, ja sillä on ollut sekä virkamiesten että ministerin tuki. Nyt Posti ei ole voinut keskittyä toimintansa kehittämiseen, koska hallituksesta on puututtu yhtiön toimintaan epäjohdonmukaisesti. Myös työmarkkinaosapuolille kuuluviin kysymyksiin on puututtu erikoisella tavalla.

Hän sanoo tuntevansa henkilökohtaisesti Postin hallituksen puheenjohtajan Markku Pohjolan, jota hän pitää huolellisena ja tarkkana. Lisäksi hän tuntee aikanaan erotetun Solidiumin puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän. Tämä on hänestä ”poikkeuksellisen lahjakas ja vastuuntuntoinen yritysjohtaja”.

Posti Groupin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola Postin tiedotustilaisuudessa lokakuussa.

Posti Groupin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola Postin tiedotustilaisuudessa lokakuussa.

Ihamuotila kehuu myös virkamiesten ja esimerkiksi valtion omistusyhtiön Solidiumin henkilökunnan osaamista.

– Virkamiehiä pidetään joskus järjen turvasatamana, vaikka joitakin vuosia sitten silläkin puolella oli tietynlaista vallanhimoa.

”Valtiolla on upeita yhtiöitä”

Ihamuotila tuntee useita huippujohtajia, jotka ovat kieltäytyneet valtionyrityksen hallituksen jäsenyydestä omistajaohjauksen poliittisen opportunismin vuoksi.

– Viime viikkojen surulliset tapahtumat ovat tehneet tilanteesta entistä vaikeamman.

Mika Ihamuotila on huolestunut siitä, ovatko parhaat ihmiset enää kiinnostuneita lähtemään valtionyhtiöiden hallituksiin.

Mika Ihamuotila on huolestunut siitä, ovatko parhaat ihmiset enää kiinnostuneita lähtemään valtionyhtiöiden hallituksiin.

Häntäkin on pyydetty valtionyhtiön hallitukseen useaan otteeseen.

– Yleensä en ole lähtenyt ajanpuutteen vuoksi. Joskus syy on ollut juuri poliittisen ohjauksen poukkoilevuus. Olen kuitenkin erittäin kiinnostunut valtionyhtiöiden menestyksestä ja suomalaisten työpaikoista.

Millainen omistajan ja hallituksen suhteen pitäisi olla, jotta homma toimisi?

– Omistajan tulee tehdä tahtotilansa selkeäksi ja valita yhtiöiden hallituksiin mahdollisimman hyvät jäsenet. Tämän jälkeen hallituksen on saatava keskittyä työhönsä. Omistajan ja yhtiön hallituksen välillä pitää vallita johdonmukainen, selkeä ja luottamukseen perustuva keskusteluyhteys.

Ihamuotilan mielestä Suomessa ongelma on ollut se, etteivät monet poliitikot tunne riittävän hyvin yritystoimintaa. Paikoin siihen suhtaudutaan jopa hieman vihamielisesti.

Hänestä poliitikot ovat usein hakeneet poliittista suosiota tilanteissa, joissa olisi tullut keskittyä yritysten menestymiseen.

– Valtiolla on upeita yhtiöitä, ja meidän on pidettävä niistä huolta senkin kustannuksella, että joku poliitikko menettää hetkeksi suosiotaan.

Ihamuotila on Sanoman hallituksen jäsen. Ilta-Sanomat kuuluu Sanoma-konserniin. Hän on väitellyt tohtoriksi omistuksen vaikutuksista yritysten toimintaan ja menestymiseen.